Jocurile Olimpice stiri: 121
Arşiţa stiri: 134
Transnistria stiri: 1453

Centrul de dirijare în situații excepționale și-a încheiat activitatea

9 ian. 19:15   Societate
3076 0

În perioada 7 - 9 ianuarie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a activat Centrul de dirijare în situații excepționale (CDSE), fiind implicați 73 de angajați.

Centrul de dirijare în situații excepționale al CSE și-a desfășurat activitatea în trei ture, începînd cu data de 7 ianuarie 2024, ora 18:00, pînă la data de 9 ianuarie 2024, ora 12:00.

Responsabilii din cadrul Centrului au monitorizat situația pe traseele și în localitățile din țară, deconectările de la energia electrică și au conlucrat cu comisiile pentru situații excepționale locale. În total, în acțiunile de prevenire și lichidare a consecințelor situațiilor excepționale au fost implicate 5068 de persoane, cu 1648 de mijloace: IGSU - 417 forțe/zi, Inspectoratul General al Poliției - 2175 de angajați, Inspectoratul General de Carabinieri - 236, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră - 553, Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească - 1200, ÎS „Administrația de Stat a Drumurilor” - 456, SA „Premier Energy” - 10, SA „RED Nord” - 21 de angajați.

Conform ultimelor informații, frontul atmosferic a părăsit teritoriul țării noastre, rămînînd urme de ninsori slabe în sudul țării. În legătură cu pătrunderea masei de aer polar pe teritoriul țării, pe 10 ianuarie, temperatura aerului, pe parcursul nopții, se va situa între -10 și -15°C. Izolat se va menține polei slab pe firele electrice și copaci, iar pe drumuri va fi ghețuș. Ninsori nu se prevăd.

Circulația rutieră pe drumurile naționale este asigurată în condiții de iarnă.


În prezent, sînt efectuate lucrări pe sectorul de drumuri naționale Cantemir:

G131 R35 – tronsonul Bobocica – G132;

G134 R34 – tronsonul Doina – Coștangalia – G132;

G135 – tronsonul spre Ceadîr-Lunga.

Sînt implicate 263 de mijloace tehnice și 294 de angajați. Au fost utilizate 830 de tone de sare și 463,5 tone de material antiderapant.

Ministerul Energiei se află în contact permanent cu reprezentanții operatorilor de sistem din sectorul energiei electrice și gaze naturale, în vederea monitorizării și dispunerii de informații operative privind procesul de lichidare a circumstanțelor și statutul procesului de reconectare a consumatorilor din localitățile afectate de condițiile meteorologie speciale. Totodată, a fost instituit inclusiv un mecanism de raportare periodică privind situația operativă în ceea ce privește deconectările de la rețeaua de alimentare cu energie electrică.

ÎS „Moldelectrica” a raportat despre funcționarea stabilă a sistemului electroenergetic.

Actualmente, sînt deconectate următoarele linii electrice:

LEA-110 kV „Giurgiulești – Vulcănești Raionala” (echipa de intervenție inspectează linia pentru a identifica cauza deconectării);

LEA-110 kV „CERS Moldovenească – Purcari” (ruperea a două faze la intrare în SE Nezavertailovca, echipa de intervenție efectuează lucrările necesare, astfel că spre seară linia va fi reconectată).

Se mențin unele fluxuri majorate de energie electrică (500-600 MW) orientate din România spre Ucraina.

SA „Energocom” a informat despre acoperirea comercială integrală a necesarului de consum a malului drept pentru data de 9 ianuarie 2024.

Rămîn afectate parțial 14 localități din raionul Rezina, două din Florești, cinci localități din Orhei și cîte una din Ștefan Vodă și Vulcănești.

Infrastructura de transport și distribuție a gazelor naturale funcționează în regim stabil.

Conform datelor generate din sistemul 112, au fost recepționate 178 de apeluri de solicitare a ajutorului, fiind realizate 59 de intervenții pentru deblocarea unităților de transport aflate în dificultate.

Poliția activează în regim de alertă. Pene de curent la inspectoratele de poliție nu s-au înregistrat, fluxul informațional, recepționarea apelurilor cetățenilor și reacționarea la acestea fiind asigurată continuu. În prezent, pe drumurile din țară sînt mobilizați 675 de polițiști, cu 224 de unități de transport.

Angajații Inspectoratului General de Carabinieri activează în regim sporit, desfășurînd activități tipice domeniului de competență.

Sectoarele Poliției de Frontieră și Serviciul Vamal activează în regim normal, în conformitate cu planurile și misiunile de serviciu.

Punctele de trecere a frontierei de stat activează în regim normal. Fluxul de persoane și mijloace de transport este unul echilibrat. Sistemele de telecomunicații și IT ale Poliției de Frontieră funcționează în regim normal, defecțiuni tehnice, de program sau lipsa legăturii cu bazele de date nu au fost raportate.

Vacanța de iarnă a elevilor va fi prelungită cu o zi sau două. Decizia a fost adoptată de CSE la nivel de raion sau municipiu. Ministerul Educației și Cercetării va monitoriza deciziile aprobate la nivel local de CSE și, la necesitate, va prezenta informații actualizate privind organizarea procesului educațional.

Unitățile militare continuă activitatea în regim normal, solicitări pentru intervenție nu au fost, subunitățile destinate să intervină în caz de necesitate sînt pregătite să acționeze în comun cu structurile Ministerului Afacerilor Interne.

0
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?