Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

CC, sesizată pentru a verifica constituționalitatea unui articol din CPP

22 feb. 2022,, 12:00   Societate
6265 0

Curtea Constituțională a fost sesizată din oficiu de un judecător să verifice constituționalitatea prevederilor legii procesual penale în partea ce ține de lipsa prevederii cu privire la ”apărător” ca persoană care poate depune cerere de eliberare provizorie în condițiile art.191 sau 192 din Codul de Procedură Penală.

Mai exact, magistratul solicită verificarea constituționalității art. 309 alin.(1) Cod de procedură penală ”...Cererea de eliberare provizorie, în condițiile art.191 sau 192 poate fi depusă de către învinuit, inculpat, de soțul, rudele lui apropiate în cursul urmăririi penale și în cursul judecării cauzei, pînă la terminarea cercetării judiciare în primă instanță...”, transmite Noi.md cu referire la bizlaw.md.

Judecătorul consideră că prevederea contestată, în partea ce ține de omisiunea includerii apărătorului ca persoană ce poate depune cererea de eliberare provizorie în numele bănuitului, învinuitului, inculpatului, contravine Constituției (art. 4, art. 20, art. 23, art. 26, art. 54). Magistratul o consideră o omisiune esențială, menționînd că în formula actuală, norma neglijează înțelesul sintagmei - partea apărării.

Autorul sesizării subliniază că omisiunea includerii avocatului în categoria persoanelor care dispun de dreptul de a depune cerere de eliberare provizorie constituie o ingerință în dreptul de acces liber la justiție, garantat de articolul 20 din Constituție. Magistratul mai susține că această omisiune este cea care generează încălcarea dreptului constituțional al persoanei de a-și cunoaște drepturile și îndatoririle în raport cu dreptul la acces liberi la justiție și dreptul la apărare.

Potrivit judecătorului, nu se constată vreun scop special care ar putea fi subsumat scopurilor legitime generale prevăzute de articolul 54 alin.(2) din Constituție, în vederea justificării opțiunii legislatorului de a nu include apărătorul în categoria persoanelor care ar putea depune cerere de eliberare provizorie în condițiile art.191 sau 192 din Codul de Procedură Penală.


În vederea remedierii deficienței de reglementare si înlăturării viciului de neconstituționalitate, magistratul a mai solicitat Curții să emite o adresă Parlamentului, pentru a opera modificări în Codul de procedură penală, în partea ce vizează omisiunea constatată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?