Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ISM își continuă eforturile de a asigura respectarea legislației muncii și protecția drepturilor angajaților. Astfel, persoanele care lucrau „la negru” beneficiază de suport pentru a-și formaliza activitatea. Instituția subliniază că munca nedeclarată subminează sistemul fiscal al țării și privează angajații de drepturile și beneficiile pe care le-ar avea în mod legal.
„MMPS și-a consolidat eforturile pentru reorganizarea și modernizarea Inspectoratului de Stat al Muncii, astfel încît să faciliteze activitatea de control efectuată în scopul depistării cazurilor de muncă informală. O inspecție a muncii eficientă care promovează practici de muncă legale și corecte, asigură atît respectarea drepturilor angajaților, cît și competitivitatea mediului de afaceri”, a specificat instituția.
Statisticile MMPS arată că fiecare a 4-a persoană din populația angajată în Republica Moldova activează informal, „ceea ce distorsionează piața muncii și creează inechități sociale și economice”.
Campania de monitorizare a muncii nedeclarate a fost lansată în noiembrie anul trecut. De la începutul campaniei, au fost depistate 751 de persoane care prestau muncă nedeclarată, iar 348 din aceştia au fost legalizaţi.
Adăuga comentariu