X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Bolea: Vom solicita instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii

21 iul. 2022,, 07:43   Societate
2291 0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va solicita Comisiei Situații Excepționale instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii.

Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea, potrivit căruia instituirea situației excepționale este necesară în contextual secetei severe din acest an. Ministrul a menționat că roada de grîu este mai mică față de cifrele prognozate, iar porumbul a fost compromis în proporție de sută la sută, în special, în sudul țării, notează IPN.

Ministrul agriculturii spune că deși procesul de recoltare nu este finalizat, datele preliminare relevă o roadă modestă în acest an, comparativ cu anul trecut. Chiar dacă seceta a compromis o mare parte din roadă, ministrul dă asigurări că nu există premisele unei crize alimentare.

„Vorbim de secetă cu consecințe de pînă la 100% prejudicii în sudul Republicii Moldova, fiind vorba de Căușeni, Ștefan Vodă, Basarabeasca. La grîu roada nu este cea așteptată. Din ce s-a strîns pînă acum, pentru că la nord încă nu s-a finalizat procesul de recoltare, avem de la 2 la 4 tone la hectar. Este o roadă mult mai mică decît anul trecut, dar asta nu înseamnă că avem vreun pericol de criză alimentară. La sud, culturile de porumb sînt compromise, chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai poate fi salvată doar floarea-soarelui, dacă plouă ”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

Vladimir Bolea spune că pentru a depăși situația critică din domeniul agriculturii este necesară restabilirea funcționalității sistemelor de irigare și sporirea accesului fermierilor la apele de suprafață. Pentru soluții prompte, urmează să fie instituită stare de urgență în domeniul agriculturii.

„La următoarea ședință a CSE, Ministerul Agriculturii va veni cu propunerea instituirii situației excepționale în agricultură, ceea ce va facilita irigarea la scară mică și accesul la sursele de apă. Paradoxul este că avem rîul Nistru care are cotele scăzute, dar este totuși apă și alături este un pămînt secetos. În acest context am discutat cu Ambasada SUA și cu alți donatori să identificăm țări care ar putea să investească, cum a fost programul Compact ca să reabilităm sistemele de irigare centralizate”, a mai spus ministrul agriculturii și industriei alimentare.

La 19 iulie, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu şi roşu de secetă hidrologică în rîurile din ţară, iar pentru rîul Nistru a fost emis cod galben. În Nistru se atestă o scădere a apei cu 30 - 40 %, în rîul Prut apa a scăzut cu 15-30% sub media multianuală a lunii iulie, iar în rîurile mici cu 10 - 20 la sută.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?