X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Avocatul Nataliei Ursachi, grațiată de președinte, explică de ce clienta sa a depus o plîngere la CEDO

17 dec. 2021,, 10:47   Societate
2448 0

Iulian Rusanovschi, avocatul Nataliei Ursachi, cunoscută spațiului public ca mama a cinci copii grațiată, a văzut necesar să vină cu cîteva precizări pe contul său de Facebook privind adresarea la CtEDO.

Acesta a reiterat că sentința de condamnare a clientei sale este ilegală și că statul trebuia demult de acționat la Curtea Europeană pentru asta, însă fostul avocat din oficiu a pierdut termenele stabilite de lege, transmite Noi.md cu referire la Realitatea.md.

Intenția de a se adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a parvenit după ce, atunci cînd a fost contestată decizia Curții de Apel Chișinău, s-a respins ca neîntemeiată cererea Nataliei Ursachi de suspendare a executării pedepsei pînă la atingerea copiilor a vîrstei de 8 ani.

„Sentința de condamnare a Nataliei Ursachi este ilegală, deoarece, în baza ei, judecătorii au ajuns la concluzia că automobilul achiziționat de Vitalie Plugari ar costa 8.000 de euro, în pofida faptului că acesta a scos-o la vînzare cu 5.000 de euro. Prețul a fost umflat artificial, fără raport de evaluare sau expertiză merceologică”.

Potrivit avocatului, asta și a dus la condamnarea clientei sale în temeiul art. 190, al.5, care presupune „proporții deosebit de mari, adică pentru sume mai mari de 9.250 euro.


„Grațierea Nataliei Ursachi reprezintă onorarea unei promisiuni electorale asumată de președintă și nu o cedare la presiunea publică, repararea unei erori judiciare grave admise și anume – greșeala de a condamna penal un debitor”, a explicat avocatul, făcînd referire la faptul că art. 1, prot. 4 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului prevede „interdicția de a condamna persoanele la detenție pentru simplul motiv că nu sunt capabile să restituie datoriile”.

Iulian Rusanovschi a făcut un apel către opinia publică care a comentat negativ cazul Nataliei Ursachi. El este de părere că anume el scoate la iveală incapacitatea de a aplica legea corect. În plus, a atașat și cîteva documente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?