X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Autoritățile cer fermierilor să adopte măsuri pentru protecţia păsărilor de gripa aviară

24 ian. 13:30   Societate
2526 0

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) împreună cu cei de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au avut o discuție cu proprietarii fermelor specializate în creșterea păsărilor și cu medicii veterinari oficiali din subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, în scopul evaluării situației gripei aviare.

Mesajul principal transmis de autorități este ca toți cei implicați în creșterea păsărilor să adopte măsuri riguroase de biosecuritate în ferme.

Potrivit lui Iurie Scripnic, secretar de stat la MAIA, obiectivul ministerului este obținerea dreptului de export al cărnii refrigerate, iar acest lucru necesită eforturi comune pentru a asigura securitatea produselor.

„Ministerul lucrează la elaborarea cadrului legal aliniat la standardele comunitare și este important ca toți actorii să colaboreze în implementarea politicilor și standardelor, pentru a consolida poziția țării în privința exporturilor. Următorul obiectiv pe care l-am setat este obținerea dreptului de a exporta carne refrigerată în UE. Pentru acest lucru, însă, trebuie să putem asigura conformitatea cu normele de siguranță alimentară, cu accent pe prevenirea și gestionarea riscului de gripă aviară”, a subliniat oficialul, transmite Noi.md cu referire la moldpres.md.

Conform ANSA, pînă în prezent, focarele de gripă aviară au fost identificate în fauna sălbatică și în gospodăriile casnice, fără a fi semnalate cazuri la fermele profesionale. Cu toate acestea, instituţia susține că este esențial ca toți crescătorii de păsări să adopte măsuri de biosecuritate pentru a preveni răspîndirea virusului.


„Respectarea strictă a protocoalelor de siguranță și raportarea imediată a oricăror semne de boală sau mortalități suspecte reprezintă aspecte critice în menținerea sănătății păsărilor și prevenirea extinderii gripei aviare”, explică sursa citată.

„Toate cazurile de îmbolnăvire sau moarte la păsările din orice specie sau mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate fără întîrziere medicului veterinar din circumscripțiile sanitar-veterinare teritoriale”, rezumă ANSA.

2
0
1
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?