Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Asociația Forța Fermierilor: "Cerem urgentarea procedurilor autorizării și achitării subvențiilor"

23 ian. 11:00   Societate
2551 0

Asociația Forța Fermierilor a venit cu un comunicat, în care precizează că organizația nu a cerut nici o derogare de la procedurile autorizării și achitării subvențiilor, ci a solicitat urgentarea acestora.

"Dosarele la compensarea dobînzilor la credite bancare și nebancare au fost depuse la Agenția Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) în perioada august-septembrie 2023 și au fost printre primele dosare ce țin de subvenționare în anul 2023. Conform sistemului «primul venit-primul servit» aceste subvenții urmează să fie achitate înainte de subvenții investiționale și cele pe etape. Cei din Ministerul Agriculturii cunosc foarte bine acest lucru.

Tot ce am cerut noi pentru toți agricultori, indiferent de apartenența la asociație, ca aceste datorii la subvenționarea dobînzilor să fie achitate nu în vară, cum a fost în anul precedent, ci pănă la 31 martie, ținînd cont de situația deplorabilă financiară a mai multor fermieri mici și mijlocii, care nu așteaptă alte subvenții în afară de cele cu compensarea dobînzilor", se arată în comunicatul Asociație, notează Noi.md.

Fermierii precizează că solicitara lor a fost înaintată și în contextul în care aud de mai mulți ani despre necesitatea reformării AIPA astfel încît să fie accelerate toate procedurile de procesare și achitare a dosarelor de subvenționare.

"Anul trecut, nu o dată Ministerul Agriculturii a vorbit de extinderea cu 60 de unități personalul AIPA și majorarea salarizării, ceea ce ar trebui să contribui la celeritatea proceselor în cadrul instituției. Acum, în situația critică pentru sectorul agrar, e cazul să vedem rezultatul reformei în AIPA, dacă ea a avut loc", mai menționează fermierii.


Ministerul Agriculturii a emis luni un comunicat, în care a precizat că instituția, fiind axată pe soluționarea problemelor agricultorilor, a solicitat 50 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru o măsură suplimentară de sprijin.

"Eligibili sînt agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din anul 2023, la cultura porumb și cei din nordul țării care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023, în baza actelor de constatare eliberate de CSE. În prezent, ministerul elaborează o Hotărîre de Guvern pentru aplicarea acestei măsuri.

Totodată, pentru a preveni dezinformarea comunității agricole privind posibilitatea prioritizării procesului de subvenționare a ratei pentru creditele accesate, anunțăm că AIPA tratează cu responsabilitate toți fermierii și nu acumulează datorii față de agricultori. Se respectă cu strictețe principiul "primul venit-primul servit" în legătură cu autorizarea plăților de subvenționare. Pe 1 ianuarie 2024, AIPA avea recepționate 6572 cereri de acordare a subvențiilor pe cele 5 forme de subvenționare", se arată în comunicatul ministerului.

Potrivit ministerului Agriculturii, la situația din 22 ianuarie, AIPA a reușit achitarea a 878 de cereri de acordare a subvențiilor in sumă de circa 155 milioane de lei.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?