Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Arhitectul moldovean Gheorghe Bulat va fi distins cu un prestigios premiu

5 feb. 05:00   Societate
1772 0

Arhitectul moldovean Gheorghe Bulat va fi onorat cu prestigiosul premiu SHARE Opera Omnia în cadrul unei ceremonii speciale, parte a celei de-a doua ediții a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE Chișinău, care se va desfășura la 13 februarie.

Acest premiu, acordat de Societatea Arhitecților SHARE, care adună lideri ai arhitecturii din 43 de țări, reprezintă o marcă de excelență. Gheorghe Bulat va fi sărbătorit pentru realizările sale excepționale din carieră, care includ și contribuțiile sale semnificative la restaurarea Complexului Catedralei Mitropolitane, a Muzeului Național de Arte și a Sălii cu Orgă, printre altele, notează Noi.md cu referire la ipn.

„Restaurările ocupă un loc crucial în peisajul arhitectural, deoarece contribuie la conservarea și protejarea patrimoniului cultural și istoric. Prin restaurare, se păstrează nu doar clădirile și structurile în sine, ci și povestea, identitatea și caracterul unei comunități sau oraș. Aceasta permite viitoarelor generații să se conecteze cu trecutul și să înțeleagă evoluția arhitecturii în timp”, a declarat co-fondatorul SHARE Architects, Florin Mindirigiu.

„Chișinăul este un oraș cu o bogată istorie arhitecturală, dar care (...) a traversat diverse transformări și provocări. Importanța conservării patrimoniului arhitectural este crucială pentru identitatea unei comunități și pentru menținerea legăturii cu istoria sa. Orașele care reușesc să integreze în mod armonios elemente noi și vechi au potențialul de a deveni centre vibrante și autentice. În privința viitoarei dezvoltări a orașului, cred că este esențial să adoptăm o abordare sustenabilă, care să respecte atît moștenirea arhitecturală existentă, cît și nevoile actuale și viitoare ale comunității”, a spus Florin Mindirigiu.

Pe de altă parte, observă expertul, extinderea suburbiilor reprezintă o altă tendință semnificativă, datorată creșterii continue a populației și economiei. „În acest context, se construiesc noi cartiere rezidențiale și se pune presiune pe dezvoltarea unei infrastructuri corespunzătoare pentru a răspunde nevoilor unei populații în creștere. Acest lucru necesită însă o atenție deosebită acordată planificării și dezvoltării durabile, iar cred că la acest capitol țările din estul Europei au mult de recuperat”, a adăugat Florin Mindirigiu.

Evenitentele SHARE Architects se adresează profesioniștilor din domeniul arhitecturii, construcțiilor, urbanismului sau investițiilor, din domeniul public sau privat, care doresc să-și dezvolte perspectiva asupra a ceea ce contează în arhitectură în acest moment. În ultimii 26 de ani, forumurile SHARE Architects au devenit o platformă importantă de relaționare pentru arhitecții și antreprenorii din Europa Centrală și de Sud-Est. Evenimentele SHARE Architects se desfășoară în prezent în 16 țări și au dezvoltat o comunitate de peste 50.000 de profesioniști.

2
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?