X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 423

Antioxidanții — gardienii tinereții tale ©

6 sep. 2019,, 11:50   Societate
3693 0

Imaginează-ți un birou în care toată lumea este ocupată, procesele sînt clar repartizate, responsabilitățile și sarcinile sunt realizate eficient și la timp. Dar în această echipă apare o persoană cu insuficiente funcții și mult timp liber. Aceasta începe să se apropie de ceilalți angajați, să vorbească cu ei, să-i distragă de la muncă. În același timp, persoana respectivă pare ocupată, dar restul lucrătorilor încep să „depaneze”, iar procesul de lucru se destramă.

Aproximativ în același mod se comportă radicalii liberi în organism — particulele care au electroni necuplați pe carcasa exterioară. În efortul de a găsi pereche acestora, radicalii liberi interacționează activ cu alți ”angajați”: preiau electronul de pe alte molecule, devenind stabil, iar particula deteriorată va căuta o nouă victimă. Vezi? Radicalii liberi nu se nasc, radicalii liberi devin.

În piele și alte țesuturi ale corpului nostru, anume moleculele de oxigen își pierd cel mai ușor electronii. Dacă se formează multe particole „deteriorate”, corpul „se oxidează” și procesul de îmbătrânire accelerează simțitor.

De unde provin particulele instabile? Cum să previi apariția lor? Este necesar să eviți radicalii liberi în totalitate? Care este rolul antioxidanților? Să descoperim răspunsul în continuare.

Unde obțin libertate radicalii?

Cel mai adesea, la propriu vorbind, din aer. Atunci când inhalăm fumul de țigară, gazele de eșapament sau emisii de la întreprinderile industriale, „sabotorii” pătund în corpul nostru. Există și alte pericole: particulele pot fi deteriorate din cauza stresului, alimentației neregulate și necalitative, a somnului precar, excesului de radiații ultraviolete etc.

yagody_frukty_i_ovoshchi_dlya_uma1Probabil te întrebi: Și acum ce? Să nu lucrăm, să nu mâncăm sau să nu respirăm? Să știi că astfel de măsuri radicale pentru combaterea radicalilor liberi nu sunt necesare. Dar, totuși, sunt lucruri pe care le poți face. De exemplu:

  • Alege-ți regimul de muncă astfel, încît să ai suficient timp pentru somn și odihnă.
  • Dacă locuiești în metropolă, organizează-ți escapade din oraș, unde îți vei putea „răsfăța” organismul cu aer curat.
  • Evită stresul și renunță la obiceiurile vicioase.

De asemenea te pot ajuta și „soldații frontului invizibil” — antioxidanții.

Ce sunt antioxidanții, de ce sunt necesari și de unde le obții

Antioxidanții sunt substanțe care pot neutraliza acțiunea oxidantă a radicalilor liberi. Adică, opresc lanțul de identificare a moleculelor pentru preluarea electronului și, astfel, ajută la încetinirea îmbătrânirii corpului. Exact ăsta e scopul, nu?

Printre antioxidanți se numără: proteine catalitice, vitamine, taninuri, antocianine, flavonoide. Altfel spus, există mulți antioxidanți și cei mai mulți dintre ei pot fi obținuți din produse alimentare. Sub rezerva unei alimentații corecte, desigur. Iată o mică listă de alimente-surse de antioxidanți naturali:

  • Fructe de pădure: afine, cătină, coacăză, rodii, struguri.
  • Nucile și majoritatea boboaselor.
  • Anghinarea.
  • Ceai verde, cacao, vinul roșu.

Dar să fim sinceri: câți dintre noi ne alimentăm într-atât de corect, încât să oferim organismului cantitatea necesară de antioxidanți? Există o altă latură a antioxidării – radicalii lliberi nu sunt întotdeauna ”dușmani” și nu e bine să le eliminăm în totalitate. Aceștia, în cantități moderate, susțin funcțiile de protecție a organismului și ajută la absorbția de nutrienți. Adică, excesul de antioxidanți este, de asemenea, nedorit. Cum să găsești o cale de mijloc?

În acest sens cosmetologii îți vin în ajutor. Unele linii cosmetice au un complex de antioxidanți selectat astfel încât să stabilizeze procesele oxidative din piele și țesuturile subcutanate. Aceasta este cea mai bună soluție pentru a menține elasticitatea și tinerețea pielii tale.

Astfel de produse le găsești și la Viorica-Cosmetic. În linia produselor antioxidante cu ulei de semințe de struguri și extract din frunze de viță de vie:

Ca materie primă sunt utilizați strugurii din soiul „Viorica” — produs recorder pentru conținutul său bogat de magneziu, calciu, polifenoli și aminoacizi.

La crearea produselor cosmetice marca Viorica-Cosmetic se utilizează ierburi și culturi cescute în Moldova, în zone special selectate, cu o ecologie excelentă. Oamenii de știință susțin că cel mai bine se asimilează vitaminele și substanțele obținute din plantele cultivate în aceeași regiune unde trăiești și tu. În acest sens, Viorica-Cosmetic oferă doar tot ce este mai bun: preluat și inspirat din natură.

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?