X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Anatol Plugaru: "Rezultatele alegerilor locale pot fi falsificate"

21 oct. 2023,, 21:00   Societate
4099 0

În Republica Moldova există o amenințare de falsificare a rezultatelor viitoarelor alegeri locale de către autorități.

Acest lucru se menționează în rezoluția participanților la masa rotundă desfășurată la Chișinău cu tema "Amenințarea falsificării alegerilor locale ca o provocare la adresa securității naționale și integrării europene a Republicii Moldova", relatează Noi.md.

Documentul a fost elaborat de reprezentanții mai multor asociații obștești cu experiență în Guvern, Parlament, educație și știință, organele de drept și securitate.

În rezoluție se menționează că partidul de guvernămînt urmărește să păstreze puterea cu orice preț, iar pentru a rezolva această sarcină, Moldova continuă să mențină un regim de stare de urgență timp de 20 de luni, ceea ce îl ajută să-și rezolve propriile probleme.

Autorii documentului consideră că există o amenințare de utilizare a regimului de stare de urgență pentru a falsifica rezultatele votului, care nu vor reflecta voința reală a alegătorilor.


În opinia lor, în condițiile actuale, falsificarea este capacitatea Comisiei extraordinare din cadrul Guvernului de a anula orice rezultat al votului într-un oraș, sat sau raion care nu convine partidului de guvernămînt.

În rezoluție se spune că în prezent în Moldova există o presiune deschisă asupra primarilor pentru a-i transfera la partidul de guvernămînt, există amenințări directe de a priva sate și orașe întregi de finanțare, în cazul în care locuitorii nu-i aleg reprezentantul.

În același timp, majoritatea parlamentară ignoră decizia Curții Constituționale, care a permis reprezentanților anumitor partide să participe la alegeri și, de asemenea, ignoră opinia Comisiei Electorale Centrale, care nu a susținut decizia Parlamentului cu privire la listele individuale de excludere în calitate de candidați independenți. În plus, CSE stabilește în mod independent și ilegal criteriile - cine poate și cine nu poate participa la alegeri.

Documentul notează că astfel de acțiuni sînt întreprinse deoarece, în condițiile unor alegeri competitive, partidul de guvernămînt nu va mai avea o majoritate atît în consiliile raionale, cît și la viitoarele alegeri parlamentare. Acest lucru este evidențiat de datele sondajelor sociologice și de rezultatele așa-numitelor reforme: eșecul reformei justiției, creșterea prețurilor la produsele alimentare și la toate tipurile de energie, precum și șomajul ridicat și corupția.

Autorii rezoluției au declarat că dorința partidului de guvernămînt de a se menține la putere prin divizarea societății moldovenești a dus deja la o criză sistemică în economie și amenință pierderea neutralității și a statalității, dar nu poate fi permisă o nouă confruntare civilă.

În opinia lor, principalele condiții pentru a preveni falsificarea alegerilor locale sînt o campanie activă de informare, consolidarea eforturilor societății civile, precum și o prezență ridicată la vot, deoarece cu cît mai mulți cetățeni participă la vot, cu atît mai dificil va fi pentru autorități să falsifice rezultatele alegerilor.

Participanții la masa rotundă s-au pronunțat în favoarea convocării celui de-al doilea Congres al Cetățenilor Republicii Moldova pentru a consolida eforturile de abolire a stării de urgență în timpul campaniilor electorale.

"Sîntem siguri că desfășurarea următoarelor alegeri prezidențiale în condiții de stare de urgență va însemna falsificarea rezultatelor și uzurparea puterii", au spus ei.

Anatol Plugaru, deputat în Parlamentul Republicii Moldova din prim alegislatură , fost ministru al Securității Naționale, rezumînd rezultatele mesei rotunde, a declarat că, după ce a analizat situația în care se află țara în contextul campaniei electorale pentru autoritățile locale și a alegerilor prezidențiale și parlamentare ulterioare, organizația obștească "Republica" a decis să afle ce este cel mai important astăzi, care sînt amenințările la adresa securității, care sînt amenințările în general la adresa statalității moldovenești ca atare.

"Și am ajuns la concluzia că trebuie organizată o astfel de masă rotundă. Sîntem foarte bucuroși că ea a fost onorată cu participarea unor cetățeni de seamă, cum ar fi președintele Consiliului Institutului de Justiție Constituțională, ex-președintele Curții Constituționale Dumitri Pulbere, doctor în drept, cunoscut expert în drept electoral, fostul procuror, judecătorul Pavel Midrigan, fostul viceprim-ministru Victor Stepaniuc, activistul civic Igor Caldare și mulți alții - adevărați, în opinia mea, cetățeni ai țării noastre, care nu și-au ascuns niciodată poziția și au privit întotdeauna adevărul în ochi", a declarat Anatol Plugaru.

Potrivit lui, este bine cunoscut faptul că oamenii aleg anumite persoane la alegerile locale.

"Au fost exprimate astfel de opinii că nu există o legătură specială între alegerile locale și cele parlamentare. Nu, noi credem că există o legătură directă, imediată, și iată că aceste alegeri locale, care se află sub o amenințare serioasă de falsificare, vor afecta în mod semnificativ, semnificativ și negativ viitoarele alegeri parlamentare anticipate și alegerile prezidențiale anticipate. Acesta este motivul pentru care am reunit această masă rotundă. Vrem să atragem atenția cetățenilor țării asupra faptului că patria noastră este în pericol, pacea este în pericol, statul de drept este în pericol, și toate acestea ni se întîmplă deja de cîțiva ani", a subliniat deputatul în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura I, fost ministru al Securității Naționale.

Masa rotundă "Amenințarea fraudei electorale ca o provocare la adresa securității naționale și integrării europene a Republicii Moldova" a fost organizată de organizația obștească "Republica" și Centrul de Monitorizare a Drepturilor Omului din Moldova.

În cadrul evenimentului au luat cuvîntul: Anatol Dubrovschi, deputat (1998-2001), doctor în istorie, președinte al AO "Republica", Anatol Plugaru, ex-ministru al Securității Naționale, deputat (1990-1994), Pavel Midrigan, doctor în drept, profesor, ex-președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova Dumitru Pulbere, Tihon Zaraf, director al Centrului de Monitorizare a Drepturilor Omului din Moldova, Serghei Ungureanu, analist politic și persoană publică.

19
2
1
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?