X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Amintiri din copilărie: ”Cînd mergeam cu uratul și semănatul, adunam 10-20 kg de dulciuri”

6 ian. 2023,, 11:00   Societate
3226 0

Anul Nou este o sărbătoare magică care este așteptată cu nerăbdare atît de cei mici, cît și de cei mari.

Acest lucru este confirmat de povestea primei participante la concursul „Amintiri din copilărie” inițiată de portalul de știri Noi.md împreună cu postul de radio Radio Relax.

”De anul nou la noi în copilărie o tradiție ca să așteptăm ora 12. Am crescut într-o familie numeroasă, mama ne lăsaseră și rămîneam în grijă buneilor. Pentru noi anul nou, Crăciun, zilele de cînd umblam cu uratul și semănatul erau obiceiuri care le respectam în fiecare an. Doamne nu era casă pe la care nu uram sau colindam pentru bani dar și pentru cele mai gustoase dulciuri. Și acum îmi amintesc aroma bomboanei de barbaris, care îmi amintește de acei ani cînd umblam cu uratul. Deci, în ajunul anului nou buneii ne puneau la masă pînă la ora 12, iar la ora 12 cînd televizorul arată că a bătut ceasul și intrăm în noul an nu ne oferea cadouri sau dulciuri, dar buneii ne citeau din biblie, ne învățau credința în Dumnezeu și cîntam cu bunei cîntece creștine. Sună ciudat, dar cîntam și spuneam rugăciunea în seară de anul nou și mulțumeam că cu bune și cu rele, dar am depășit acel an. Eram săraci, eram 10-12 la o masă maturi și copii și că să nu fim ofensați, așa mi se părea, bunei ne ofereau la toți cîte o bomboană și un fruct - un măr sau o gutuie ce se putea păstra pe iarnă și ieșeam afară și ne uitam cum se dau focuri de artificii. Apoi, intram în casă și plecam la culcare, stingeam lumina apoi în fiecare an a două zi bunei ne fierbea fasole, simt și acuma mirosul cela de fasole fierte și geamurile transpirate. Focul în sobă, lemne aduse de afară, am trăit momente grele cu sărăcie, recunosc nu ne-am născut în puf dar am simțit mereu bunătatea. Buneii ne-au oferit tot ce mama și tata nu ne-au oferit și anume multă iubire și căldură. Copilăria pentru mine a fost ca o lecți, am învățat ce este frica de Dumnezue care acum mă ajută să nu calc strîmb, am învățat ce este respectul față de cei mai în vîrstă, de cei apropiați.

De sfîntul Vasile, în ajun cînd se umblă cu uratul dis de dimineață, bunei ne hrănea, ne îmbrăcau și ne trimiteau cu hăitul. Veneam la amează și acuma țîn minte că aveam torbele pline cu covrigi, biscuiți și dulciuri. La amează, ne hrăneau și ne trimiteau iar ca să avem dulciuri, iar cînd vom pleca la școală să avem bani pentru ca buneii să ne poată cumpăra rechizite, ciorapi și ce mai ajungea pentru școală. Dulciurile care le cîștigam, cam vreo 10-20 kg, dulciuri adunate împreună cu fratele meu, le împărțeam la toată familia egal, iar biscuiții și covrigii le puneam pe o funie și dimineața cu lapte proaspăt de la vacă proaspăt muls, de o dată mîncam și plecam la școală. Cel mai vesel era noaptea, cînd umblau prin mahala cu uratul și ieseam pe prispă și îi ascultam religia la bunei nu le permiteau să primească mahala dar ne dădeau voie la vecini și vedeam cum intrau flăcăi în casă mascați în costume naționale cu pălării cu argint pe ei, cîntau atît de frumos! Sînt foarte frumoase sărbătorile de iarnă!”, ne-a povestit Sobol Elena.

Reamintim că în luna cadourilor și a sărbătorilor de iarnă, echipa Noi.md împreună cu radio Radio Relax te invită să te cufunzi în lumea amintirilor din copilărie.


Noi.md împreună cu Radio Relax, lansează un concurs iernatic în care te îndeamnă să ne povestești cele mai colorate amintiri din copilărie legate de sărbătorile de anul nou.

La data de 14 ianuarie atît Noi.md, cît și Radio Relax va face publică lista cîștigătorilor.

Condițiile de participare pot fi văzute aici.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?