X 
Coronavirus stiri: 8126
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 904

Amenzi mai mici pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie

14 ian. 12:15   Societate
1929

Amenzile pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă în termenul stabilit de lege se vor micșora.

O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de lege avizat de Guvern, transmite Noi.md cu referire la IPN.

În prezent, pentru neachitarea primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă în termenul stabilit, legislația prevede amenzi cuprinse între 750 și 1 650 de lei. Potrivit proiectului avizat de Guvern, acestea urmează să fie micșorate și vor alcătui de la 500 la 1.250 de lei.

Compania Națională de Asigurări în Medicină precizează că, pe parcursul anului 2021, circa 300 de persoane au fost amendate pentru neplata primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă în termenul legal.

CNAM constată și faptul că numărul cetățenilor care se asigură în mod individual este în creștere. În primele zece zile ale anului curent, peste șase mii de persoane au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Cifra este în creștere cu aproximativ 600 de persoane comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit CNAM, această tendință se explică prin faptul că tot mai mulți cetățeni conștientizează importanța asigurării medicale pe fondul pandemiei de COVID-19.


Persoanele obligate să se asigure în mod individual beneficiază de reduceri de 50%, 60% și 75% din valoarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală dacă o achită în primele trei luni ale anului, pînă pe 31 martie.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав