Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Agricultorii au întrerupt protestul, dar au lăsat tractoarele în PMAN

25 noi. 2023,, 11:00   Societate
2973 0

Agricultorii cer, în continuare, instituirea unui moratoriu la dobînzile pentru creditele luate de la bănci. De partea cealaltă, Poliția le cere protestatarilor, care au intrat ieri cu tehnica în Chișinău, să respecte legislația privind întrunirile publice.

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat astăzi că unii fermieri urmează a fi sancționați, transmite jurnal.md.

Pînă a merge la discuție cu protestatarii, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că fermierii trebuie să apeleze la camerele agricole, care sînt în mai multe localități.

„Cei care ați ajuns în impas, mai ales mă refer la cei din sudul Republicii Moldova, micro, micii producători agricoli, care au astăzi în față lor titluri de executare sau incapacitate de plată, noi avem în Republicii Moldova 10 Camere agricole. Recomandarea mea este să mergeți la aceste Camere și să apelați la ajutorul lor pentru a vă stabili condițiile de îndeplinire a situației de forță majoră”, a declarat ministrul.

Agricultorii spun că sînt gata să-și apere drepturile, dar merg la compromis.


„Am elaborat o propunere de compromis pe doua revindecări, pe moratoriu și pe plăți directe. Repet, reiterez poziția noastră ceea ce noi solicitam nu necesita cheltuieli suplimentare din bugetul de stat”, a menționat Alexandru Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”.

Protestatarii insistă că autoritățile trebuie să le ofere sprijin.

„Propunerea pe care am discutat-o la întîlnirea cu ministrul nu este strict spus că este acceptată sau nu este acceptată. Este o soluție de moment, dar ea urmează să fie implementată. Rezultat final o să avem luni, la ora 11-12, deoarece acum, pînă luni, rămîne să formăm această comisie cu susținerea de la Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei, Inspectoratul Fiscal, Ministerul Justiției”, a precizat Ion Plămădeală, președintele Asociației „Forţa Fermierilor".

După întrunirea cu fermierii, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că urmează să discute cu responsabilii de la Ministerul Justiției și cu premierul Dorin Recean ca să clarifice competențele comisiei și detaliile juridice, în baza cărora autoritățile vor putea acționa.

Luni, 27 noiembrie, Vladimir Bolea urmează să discute cu agricultorii despre soluțiile identificate. Fermierii au anunțat că părăsesc Piața Marii Adunări Naționale, dar tehnica agricolă rămîne în fața Guvernului pînă vor vedea acțiuni concrete din partea autorităților.

Știri.md reamintește că fermierii din 20 de raioane ale țării s-au adunat în Capitală, cu tot cu tehnică, pentru a protesta.

8
0
1
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?