Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Vladimir Bolea va discuta astăzi cu fermierii care protestează în centrul capitalei

24 noi. 2023,, 12:50   Societate
2092 0

La oră 13:00 ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, urmează să discute cu fermierii, care au ieșit la protest cu tehnică agricolă în centrul capitalei.

Oficialul a anunțat, cu puțin timp în urmă, la un briefing de presă, că este deschis pentru un dialog constructiv. Acesta a mai precizat că autoritățile depun efort maxim pentru a ajuta cît mai mulți fermieri aflați în impas, transmite Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„Eu rămîn întotdeauna deschis și disponibil pentru discuții și pentru a găsi soluții rezonabile în toate domeniile, alături de Ministerul Agriculturii. Stimați agricultori, cei care ați ajuns în impas, mai ales cei din sudul Republicii Moldova, care aveți azi în fața voastră titluri de executare și incapacitate de plată, noi avem 10 camere agricole. Recomandarea mea este să mergeți la aceste camere și să apelați la ajutorul lor pentru a vă stabili condițiile de îndeplinire a stării de forță majoră”, a declarat Vladimir Bolea.

Amintim că fermieri din peste 20 de raioane ale țării au ieșit joi la protest. Seara trecută în centrul Capitalei au ajuns mai mulți agricultori cu aproximativ 200 de tractoare. Ei au anunțat că sînt în pragul falimentului și sunt gata să protesteze zile în șir. Astfel tehnica agricolă a rămas peste noapte în Piața Marii Adunări Naționale, iar protestul continuă și astăzi.

Cerințele fermierilor rămîn aceleași care au fost anunțate săptămînile trecute. Astfel, ei solicită Guvernului să introducă moratoriu pe achitarea datoriilor față de toți creditorii, cu anularea penalităților de la bănci pînă la 31 octombrie 2024.


De asemenea ei cer ca anul viitor 50% din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural să fie acordă ca plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023, care reprezintă compensații parțiale pentru pierderile fermierilor, cauzate de prețurile extrem de mici de comercializare.

0
0
1
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?