Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului

28 sep. 2023,, 18:30   Societate
2354 0

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a desfășurat activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului.

Activitatea a avut loc într-o gospodărie din localitatea Corjova, raionul Criuleni. Aici, specialiștii Inspectoratului au vorbit gospodarilor despre riscurile nerespectării bazelor securității vieții în perioada procesului de producere a vinului în condiții casnice, notează Noi.md.

Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acesteia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite.

Gazul toxic emanat în urma procesului de fermentație este mai greu decît aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces.

În acest sens, potrivit specialiștilor aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu canale de ventilare reprezintă un risc pentru viața și sănătatea persoanelor.


Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumînare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucît aportul de oxigen este insuficient.

Pe parcursul anului 2022 și de la începutul anului 2023, două persoane au primit intoxicație cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului, fără consecințe fatale.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?