X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

A fost examinat raportul de audit privind repartizarea subvențiilor acordate de „Moldsilva”

14 feb. 16:15   Societate
2196 0

Membrii Comisiei de control al finanțelor publice au audiat, la ședința de astăzi, raportul auditului conformității privind subvențiile acordate Agenției „Moldsilva” în anii 2022 și 2023 în scopul neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc comercializat către populație pentru sezonul rece.

Raportul a fost remis Parlamentului, Președintelui Republicii Moldova, Guvernului, Ministerului Mediului, Agenției „Moldsilva”, precum și Ministerului Finanțelor.

Potrivit raportului de audit, pentru accelerarea colectării masei lemnoase și neadmiterea majorării prețurilor la lemnul de foc au fost alocate Ministerului Mediului, pentru Agenția „Moldsilva”, mijloace financiare în sumă de 50,2 milioane de lei. Curtea de Conturi a constatat că abordările diferențiate și lipsa funcționalității controalelor cheie au generat un șir de deficiențe și neconformități. Astfel, unii actori implicați în implementarea Planului de acțiuni privind aprovizionarea cu lemne de foc pentru perioada rece a anului 2022-2023, precum Întreprinderea de Stat „Administrația de Stat a Drumurilor” și autoritățile publice locale, deși au obținut autorizații pentru tăieri în afara fondului forestier, nu au raportat nici volumele de masă lemnoasă obținute, nici categoriile de beneficiari cărora aceasta a fost repartizată, comercializînd lemnul de foc în lipsa unor criterii bine concepute.

A mai fost constatat faptul că nu au fost respectate criteriile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) privind comercializarea lemnului de foc. Astfel, în listele întocmite de autoritățile publice locale au fost incluși mai mulți membri de familie din aceeași gospodărie, persoane care dețin mai multe surse de încălzire, iar Întreprinderea Silvică Chișinău a comercializat lemnele de foc în baza cererilor individuale, deoarece Primăria municipiului Chișinău nu a prezentat lista potențialilor beneficiari.

O altă constatare vizează modul de calcul al prețurilor de comercializare a produselor lemnoase, aprobat de Agenția „Moldsilva”. S-a constatat că acesta este unul defectuos, contribuind la creșterea artificială a prețurilor de vînzare a lemnului, la obținerea neargumentată și nejustificată a veniturilor suplimentare și, în consecință, la reducerea posibilității de cumpărare a lemnului de către populație.


Urmare a audierii raportului, Comisia de control al finanțelor publice a recomandat autorităților vizate consolidarea eforturilor și întreprinderea măsurilor necesare în vedere remedierii neconformităților expuse în raportul de audit. Curtea de Conturi va fi informată, în termen de 12 luni, despre acțiunile întreprinse pentru executarea recomandărilor prezentate. Misiunea de audit public extern a fost realizată conform Programului activității de audit al Curții de Conturi pentru anul 2023.

Reamintim că anterior Noi.md a scris două articole în care este vizata Moldsilva:

1. Păduri private în Moldova sau Nu doar “Moldsilva”

2. Păduri private în Moldova sau Nu doar “Moldsilva”. Partea 2

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?