X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Obsesia pentru alimentația sănătoasă și fitness poate trece într-o tulburare periculoasă

27 mai. 03:30   Sănătate
1406 0

Grija pentru alimentație și mișcare reprezintă recomandarea oricărui medic. Însă, totul cu o limită. Există cazuri în care această grijă se transformă în obsesie, iar unii oameni, din dorința de a sta departe de alimentele nesănătoase și de a face exerciții fizice intense și exagerate, își pot face mult rău.

Boala se numeşte ortorexie și poate duce chiar la deces. Iar o echipă de cercetători a observat că unele rețele sociale încurajează prin vedetele influente care postează acolo astfel de comportamente care pot duce la această tulburare periculoasă.

În ultimii ani, un termen medical a ieșit în evidență - ortorexia nervoasă. În cuvinte obișnuite, aceasta este o tulburare de alimentație caracterizată prin obsesia unei alimentații sănătoase și antrenamente exagerate. Avînd în vedere că acestea două sînt lucruri pe care sîntem încurajați să le facem, este cam greu de observat, transmite digi24.ro.

Ortorexia nu este o afecțiune ușoară sau inofensivă. Netratată, poate duce la subnutriție și probleme de sănătate, dar poate afecta și sănătatea mintală, poate duce la comportamente obsesive și degradarea calității vieții. Odată ce suferi de o tulburare de alimentație, recuperarea devine un proces lung și greu care implică uneori mai multe recăderi.

Un studiu efectuat de oameni de știință de la UCL în 2017 a arătat că utilizarea mai frecventă a Instagram este asociată cu o probabilitate crescută de a dezvolta ortorexia. Nicio altă platformă de social media nu a avut o astfel de asociere. Studiul a menționat în mod specific comunitatea pentru o alimentație sănătoasă de pe Instagram, care a arătat o prevalență mai mare a simptomelor ortorexiei, pe care cercetătorii au avertizat-o că ar putea avea efect asupra urmăritorilor lor care ar putea copia comportamentul, crezînd că sînt sfaturi sănătoase.


În timp ce discuțiile publice se grăbesc să identifice obezitatea drept o problemă de sănătate, ortorexia și dependența de fitness nu primesc aceeași catalogare, pentru că deseori persoanele care suferă de aceste afecțiuni arată sănătoase și se încadrează în idealurile privind modul în care dorim să arătăm la trup. Dar, poate ar trebui să punem sub semnul întrebării acest lucru și presiunile la care sînt supuși oamenii ca să arate într-un anumit fel, presiuni pe care Instagram le încurajează activ.

7
1
0
3
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?