Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce alimente fac bine sîngelui - o listă cu 24 cele mai eficiente

18 feb. 21:30   Sănătate
1631 0

Ce ar trebui să înțeleagă prin termenul „sînge gros”? Aceasta este o concentrație mare de elemente formate (globule roșii, globule albe, trombocite), combinate cu exces de zahăr, colesterol, lipide.

Toate acestea provoacă o creștere a activității membranelor celulare, motiv pentru care aceleași globule roșii și trombocite se „lipesc”, formînd astfel cheaguri de sînge. Iar principalul motiv pentru „sînge gros” este alimentele nesănătoase din dietă.

Ce alimente contribuie la subțierea sîngelui în corpul uman și împiedică formarea cheagurilor de sînge? Folosind informații din surse medicale oficiale, am întocmit o listă de 24 de produse cele mai potrivite în acest scop, precum și formulate reguli generale de nutriție. La finalul articolului vom vorbi despre mîncare, care, dimpotrivă, îngroașă sîngele.

De ce ai nevoie pentru a scădea vîscozitatea sîngelui?

Totul este extrem de simplu - cu cît este mai gros sîngele, cu atît este mai dificil să vă deplasați prin vase. Anume, fluxul sanguin încetinit este cauza principală a bolilor precum ateroscleroza, varicele, hemoroizii.

Sîngele prea gros este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale insuficienței cardiace, renale și hepatice (ficatul și rinichii participă și la stimularea fluxului sanguin).


Iar cel mai rău scenariu este tromboza pulmonară, atacul de cord și atacul cerebral, care se dezvoltă pe fundalul opririi vaselor de sînge prin cheaguri de sînge.

Adesea, acest lucru se termină chiar și în moarte, pentru că dacă victimei nu i se oferă ajutor literalmente în primele 2 ore de la debutul hemoragiei interne, sistemul cardiovascular poate înceta complet să-și îndeplinească funcția principală, adică va exista un stop cardiac.

De asemenea, este important să mențineți vîscozitatea normală a sîngelui cu tensiunea arterială instabilă. Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente consecințe ale sîngelui gros, cînd presiunea este în continuă creștere, ceea ce provoacă o deteriorare a tonului tuturor vaselor de sînge, extinderea lor și subțierea pereților.

Lista noastră se bazează pe cele mai eficiente produse anticoagulante care previn tromboza, care includ oligoelementele de mai sus. Pentru comoditate, am împărțit lista de produse în grupuri.

1-5: Fructe și legume

Legumele și fructele proaspete de nutriționiști sînt considerați cele mai benefice pentru sistemul cardiovascular. Lamaile, usturoiul, sfecla, castraveții, ghimbirul sînt cele mai potrivite pentru subțiarea sîngelui și pentru întărirea pereților vaselor de sînge..

1. Lămîie

Aici, apropo, puteți adăuga toate celelalte fructe citrice - toate conțin o cantitate foarte mare de vitamine C și K, ceea ce ajută la normalizarea echilibrului lipidic.

Pur și simplu, sînt necesare pentru împărțirea cantității în exces de grăsimi care sînt în plasma sanguină (se pot așeza și pe pereții vaselor de sînge, declanșînd astfel formarea cheagurilor de sînge). Pentru mai multe informații despre efectul lămîii asupra vîscozității sîngelui, consultați un articol separat..

Se recomandă utilizarea sucului său diluat cu apă (50 de grame de suc în 1 pahar de apă). Aportul zilnic optim este de 2 căni din amestecul finit.

2. Rodie

La fel ca lamaia, rodia diluează sîngele, deoarece conține o cantitate mare de vitamina C. Dar, de asemenea, conține aproximativ 15 aminoacizi rari, vitaminele P și B6.

De aceea, se recomandă includerea acesteia în dietă pentru bolile cardiovasculare - oligoelementele conținute în ea normalizează funcția hematopoietică, îmbunătățesc tonusul și curăță vasele și previn hiper- și hipotensiunea. Folosirea rodiei este importantă în special pentru persoanele după 50 de ani..

Apropo, zestrea sa nu este mai puțin utilă pentru pulpa de rodie - are un conținut foarte mare de vitamina K. Poate fi folosită în formă uscată pentru prepararea diferitelor feluri de deserturi, jeleu, fructe gătite.

3. Ghimbir

Ghimbirul este bun pentru sînge, deoarece conține una dintre cele mai mari doze de vitamine din grupul B (inclusiv folat, adică B9) printre toate fructele și legumele. Mai mult, concentrația lor este menținută chiar și în timpul tratamentului termic al rădăcinii sau în timpul conservării acesteia.

De asemenea, conține seleniu, zinc, cupru, mangan și fier - aceste elemente normalizează echilibrul hemoglobinei, care satura sîngele cu oxigen.

De asemenea, medicii spun că utilizarea regulată a ghimbirului ajută la eliminarea rapidă a toxinelor din sîngele care se acumulează acolo după bolile infecțioase..

4. Usturoiul

Principalul beneficiu al usturoiului este prezența în întregul grup de fitotonide active, care au un efect de vindecare cuprinzător asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, conține vitamina C, K, E, A, PP, potasiu, sodiu, o cantitate mică de seleniu.

Se crede că usturoiul ajută la subțiarea sîngelui și, în același timp, previne insuficiența hepatică (deoarece neutralizează o gamă largă de toxine).

5. sfeclă

Una dintre caracteristicile sfeclei - conține o cantitate mare de fibre nedigerabile, care reține lichidul în organism și normalizează funcționarea tractului gastro-intestinal.

Puteți afla mai multe despre beneficiile sfeclei pentru sînge dintr-un material separat.

Și aceste proprietăți se păstrează chiar și în sfecla fiartă, de aceea este recomandat să o adăugați în salate (inclusiv fructe - se obține o combinație destul de gustoasă), și în supe, și în orice alte preparate laterale..

6-9: Boabe

Multe boabe conțin aminoacizi esențiali și acid ascorbic, care ajută organismul să scape de excesul de colesterol și lipide (adică stimulează descompunerea lor de către ficat).

Cele mai utile în această privință sînt merișoarele, coacăzele negre (în roșu și alb există un conținut destul de mare de taninuri, care cresc doar vîscozitatea sîngelui), viburn.

6. Viburn

Compoziția viburnului include o serie întreagă de uleiuri esențiale asemănătoare cu rășină (aproximativ 2% din greutatea totală a fructelor de pădure), care au un efect pozitiv nu numai asupra sistemului cardiovascular, ci și asupra imunității.

Însă merită luat în considerare faptul că conținutul lor scade brusc atunci cînd fructele de padure sînt uscate, deci trebuie consumate proaspete.

7. Afine

Această boabă conține cea mai mare cantitate de vitamine din grupul B printre toate celelalte..

De asemenea, are vitamine rare precum K1, PP - contribuie la normalizarea sistemului endocrin. Dar sînt hormonii care reglează descompunerea lipidelor, absorbția de carbohidrați, proteine.

8. Coacăz negru

Coacăza este bună pentru sînge, deoarece conține vitamina C nu mai puțin decît în ​​lămîie. Mai mult, acest lucru este valabil nu numai pentru fructe de padure, ci și pentru frunzele de arbust (adică puteți pregăti un decoct). Pentru a oferi corpului dvs. o normă zilnică suficientă de acid ascorbic, este suficient să mîncați doar 20-30 de fructe pe zi.

Și, de asemenea, conțin sulf, argint, cupru și chiar plumb - aceste elemente reglează bine procesele metabolice ale țesutului muscular, contribuind astfel la întărirea mușchiului cardiac și la îmbunătățirea tonusului vascular (care constau și din țesut muscular muscular).

9. Mulberry

Cel mai util pentru reducerea vîscozității sîngelui este murea neagră - conține uleiuri volatile și esențiale.

De asemenea, includerea sa în dietă va ajuta să scapi de bolile cronice ale tractului gastro-intestinal, să prevină dezvoltarea constipației.

10-12: băuturi

Mulți oameni știu că ceaiul verde tradițional și alte plante medicinale contribuie la subțierea sîngelui și la scăderea tensiunii arteriale. Și ce alte băuturi vor ajuta la subțiarea sîngelui și la reducerea probabilității de cheaguri de sînge?

10. Ceai verde

Conține antioxidanți de aproape 4 ori mai mari decît în ​​cafea. Pentru ce sînt aceste oligoelemente? Acestea împiedică oxidarea celulelor sanguine, reducînd probabilitatea de adeziune a globulelor roșii, a trombocitelor.

În plus, ceaiul verde conține componente care stimulează producția de endorfine..

11. Cacao

Cacao este de asemenea bună pentru sînge. Utilizarea acesteia sub formă de ciocolată, unt și pulbere de cacao stimulează organismul să sintetizeze endorfine - „hormoni de bucurie” implicați în absorbția lipidelor, carbohidraților (inclusiv creierului).

În același timp, este suficient să consumi zilnic doar 20 - 30 de grame de cacao pentru a simți efectul pozitiv asupra sistemului cardiovascular.

12. Sucuri naturale

Sucurile proaspete cu pulpă sînt utile în special pentru sistemul cardiovascular - conțin atît vitamina C, grupele B, cît și fibre. Citrice, măr, rodie, caisă - una dintre cele mai utile în această privință.

Doar preferința ar trebui să fie acordată sucului natural proaspăt stors, mai degrabă decît diverselor tipuri de compoturi sau conserve. În aceasta din urmă, conținutul aceleiași vitamine C este redus de aproape 10 ori.

13-24: Alte produse

De asemenea, medicii vă recomandă să includeți nuci, pește gras, miere, ulei de in, fructe uscate în dieta dvs. - toate acestea ajută la reducerea vîscozității și la creșterea echilibrului alcalin al sîngelui (acest lucru reduce, de asemenea, probabilitatea apariției cheagurilor de sînge și elimină unele manifestări ale trombozei existente).

13. Nuci și semințe

Aproape toate conțin uleiuri vegetale și esențiale, rășini, care sînt aditivi activi biologic. Ele ajută la digerarea proteinelor, a carbohidraților, a derivatelor celulelor grase..

Cele mai utile nuci sînt fisticul și nucile (dar alunele sînt „dăunătoare” - conțin o cantitate foarte mare de proteine ​​și grăsimi complexe). Din semințe puteți distinge mac, marar, floarea soarelui, precum și multe soiuri de ardei (sub formă de mazăre).

14. Fructe uscate

Fructele uscate îmbunătățesc compoziția sîngelui, deoarece conțin fructoză și fibre ușor digerabile. Pentru sistemul cardiovascular, fructele de pădure uscate sînt considerate mai utile, în special: merișoare, afine, mure, păducel.

Dar nu ar trebui să le abuzați la fel - puteți obține un exces de vitamina C și zahăr din sînge.

15. Porridge

Toate cerealele sînt importante pentru sînge, deoarece conțin fibre. Este vorba despre făină de ovăz, hrișcă și ovăz. Dimpotrivă, orezul trebuie aruncat, deoarece conține o cantitate mare de amidon (care este un tanin).

O combinație excelentă sînt cerealele cu fructe uscate. Fibra va ajuta tractul gastrointestinal să obțină mai activ substanțe nutritive din alimente, precum și să normalizeze echilibrul apă-sare din plasma sanguină.

16. Acizi grași Omega-3

Cel mai mare conținut de astfel de acizi se găsește doar în soiurile grase de pește, ulei de semințe de in. Aceste componente sînt cel mai mult necesare de creier, deoarece stimulează funcțiile de schimb între membranele celulare. Și alături de acest lucru - reduc probabilitatea de „adeziune” a globulelor roșii și a trombocitelor.

Cea mai ușoară opțiune pentru creșterea concentrației de acizi grași omega-3 din organism este consumul de ulei de pește (costă bănuți reali, vîndute în orice farmacie).

17. Ulei de seminte de in

După cum s-a menționat mai sus, conține acizi grași omega-3. În principiu, acest ulei este considerat unul dintre cele mai utile dintre legume.

Singura atenționare este că nu trebuie utilizat pentru prăjire (deoarece în același timp sînt eliberați mulți cancerigeni dăunători în ea).

18. Miere și propolis

Produsele apicole sînt de asemenea importante pentru sînge. sînt o sursă de minerale, metale și săruri. Mai mult, aproape 30% din miere constă din apă obișnuită, nu există deloc grăsimi acolo.

Iar carbohidrații sînt prezentați ca fructoză ușor digerabilă, care afectează în mod minim glicemia.

Propolisul conține, de asemenea, uleiuri esențiale volatile - aceste elemente vor ajuta la întărirea sistemului imunitar și la eliminarea toxinelor acumulate din sînge..

19. Turmeric și alte condimente

Elementul principal al turmericului este curcumina, care este un antioxidant. De asemenea, stimulează saturația sîngelui cu oxigen, previne scăderea tonusului mușchiului cardiac.

Multe condimente conțin, de asemenea, antioxidanți rari, care au un efect pozitiv cuprinzător asupra funcționării sistemelor cardiovasculare și endocrine..

  • busuioc (proaspăt și uscat);
  • cimbru;
  • piper alb;
  • şofran.

11
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?