Chilli, paprika, ardeiul gras, toate acestea ascund numele de ardei iute, în funcție de soi și de intensitatea senzației pișcătoare produsă de substanțe cunoscute sub numele de capsaicinoide, care se fixează pe receptorii sensibili ai limbii și nu pe cei ai gustului. În medicina tradițională, ardeiul gras de exemplu este cunoscut ca un calmant al tulburărilor digestive, relatează Noi.md cu referire la newsin.md.
Extractele din ardeiul iute sînt întrebuințate și ca analgezice locale în cazul durerilor articulare minore, durerilor musculare, reumatice și a nevralgiilor și se menționează și că ar avea proprietăți de drenaj, dar nu sînt susținute științific.
Are proprietăți anticancerigene
Datorită efectelor sale antioxidante și antiinflamatorii, ardeiul iute acționează în cazul mai multor tipuri de cancer: de stomac, de sîn, vezică, limbă, pancreas, colon, prostată sau plămîn. Acest lucru se întîmplă datorită capsaicinei care inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și le distruge. În plus, mărește sensibilitatea tumorilor la chimioterapie.
Bun pentru diabet și colesterol
În urma unui studiu asupra diabetului de tip 2 la animale s-a demonstrat că un consum ridicat de ardei iute mărește nivelul insulinei în sînge. De asemenea, capsacinoidele au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului ”rău” (LDL) din sînge.
Poate avea efect asupra obezității
Semințele de ardei iute pot fi benefice împotriva obezității datorită activității asupra celulelor care stochează grăsimile.
Adăuga comentariu