Transnistria stiri: 1307
Eurovision stiri: 493

Algele marine, super-alimente contra riscurilor cardiovasculare

21 mar. 2023,, 04:30   Sănătate
2594 0

Algele, cunoscute deja pentru influenţa lor bună asupra sănătăţii, au calitatea, ca şi alimentele la care sînt asociate, să fie benefice pentru sănătate, au constatat cercetători danezi într-un studiu publicat în revista ştiinţifică americană Phycologiam transmite jurnal.md.

„Asocierea algelor marine cu alimentele procesate face hrana mai bună pentru sănătate. În cele mai multe cazuri, se obţin alimente mai gustoase şi acest lucru poate reduce şi riscul de boli cardiovasculare", a declarat dr Ole Mouritsen, co-autor al studiului.

Cercetătorii merg chiar mai departe cu imaginaţia, adăugînd alge marine la produsele alimentare prelucrate în industria agroalimentară. Ei recomandă încorporarea a 5 grame de alge marine uscate în aluatul de pizza, în pîine sau direct în făina utilizată pentru pregătirea acestor semipreparate.

Pentru a demonstra beneficiile acestor super-alimente, oamenii de ştiinţă danezi au studiat 35 de soiuri diferite de alge introduse în aluatul de pîine oferită unui grup de oameni supraponderali. Ei au constatat că aportul de fibre era mai important şi că participanţii consumau astfel cu 16,4% mai puţină energie într-o perioadă de 24 de ore. Pe lîngă faptul că algele au puţine calorii şi sunt bogate în iod, antioxidanţi, fibre, acizi graşi polinesaturaţi şi Omega 3, studiul arată că au un conţinut de săruri de potasiu, care nu creşte tensiunea arterială.

În ceea ce priveşte gustul, ele conţin umami, faimosul al cincilea gust, care se găseşte mai ales în sushi. Acest gust este recunoscut pentru faptul că dă saţietate şi ajută la reglarea aportului alimentar. Aceasta permite să se evite adăugarea de zahăr, sare, sau grăsimi la produsele alimentare.

8
1
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?