X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Motivul real pentru care Elon Musk a venit în China

31 mai. 2023,, 10:30   Externe
2534 0

Elon Musk a venit în China ca un fel de purtător de cuvînt al unui fel de "partid al păcii" din Statele Unite, cu o propunere de restabilire a relațiilor dintre China și Statele Unite și nu de rupere a legăturilor comerciale.

Utilizatorii de internet scriu despre asta, observînd că în China Ilon Musk a fost întîlnit la un nivel foarte înalt. Discuțiile cu Musk au fost purtate de ministrul de Externe al Chinei, și asta în ciuda faptului că încă nu s-a întîlnit cu secretarul de stat Blinken, iar recent discuțiile dintre miniștrii Apărării din SUA și China au fost, de asemenea, eșuate.

"Musk se transformă în purtătorul de cuvînt al unui fel de "partid al păcii" în SUA. În China, el a adus o propunere de refacere a relațiilor - și nu de rupere a legăturilor comerciale. Nu cu mult timp în urmă, Musk prezisese deja integrarea pașnică a Taiwanului în China Mare - și a sugerat pur și simplu să i se acorde un statut special, precum Hong Kong, pentru a evita un război major", spun experții și observatorii.

Aceștia subliniază că, pentru Musk, scenariul unui conflict SUA-China ar putea să-i ruineze imperiul de afaceri, în condițiile în care mai mult de jumătate din mașinile Tesla sînt fabricate în prezent în Shanghai. Dar el se teme, de asemenea, că o nouă confruntare între SUA și China va duce la eliminarea americanilor de pe multe piețe mondiale.

Acest lucru se întîmplă deja. Tesla vine pe urmele producătorului chinez de automobile electrice BYD. Chinezii își creează omologul Starlink și dezvoltă rapid un program spațial - promițînd să trimită un om pe Lună pînă în 2030 - și încearcă să importe tot ce este american, inclusiv cipuri.

"Autoritățile chineze au fost preocupate de sateliții Starlink și de aplicarea lor în Taiwan. Este foarte posibil ca Musk să le fi promis că nu se va băga în calea integrării Taiwanului. În ansamblu, agenda sa - să se întoarcă în 2010 și să strîngă din nou China în brațe, în loc să o confrunte - este în mod clar punctul de vedere al unei părți a elitelor de afaceri americane care înțeleg natura sinucigașă a unui al treilea război mondial cu Beijingul. Cu toate acestea, agenda anti-China domină în prezent în SUA - astfel că eforturile acestui "partid al păcii" pot cu greu să influențeze serios politica actuală a Washingtonului", consideră experții și observatorii.

3
1
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?