X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Serbia va rămîne fără petrol rusesc

22 aug. 2022,, 14:15   Externe
2402 0

Președintele sîrb Aleksandar Vucic le-a reamintit cetățenilor că de la 1 noiembrie, din cauza sancțiunilor, Serbia nu va mai putea primi petrol din Rusia, care este livrat țării de cisterne prin Marea Adriatică, iar apoi printr-o conductă de petrol prin Croația.

Vucic a declarat la sfîrșitul lunii iunie că Serbia, din cauza sancțiunilor occidentale asupra livrărilor de petrol de către petrolierele din Rusia, ar trebui să găsească o alternativă la petrolul rusesc. Apoi el a subliniat că petrolul poate intra în republică doar prin conducta petrolieră JANAF Adriatică din portul Omišalj din Croația pînă la rafinăria de petrol din Pancevo a industriei petroliere din Serbia (NIS), care este deținută în proporție de 56,15% de Gazprom Neft și Gazprom.

"Ce vom face cu electricitatea, petrolul? De la 1 noiembrie nu va mai fi petrol rusesc pentru noi, vom fi sub sancțiuni (restricții privind livrările din Federația Rusa - n.red.)", a spus Vucic intr-o adresare către cetățeni.

Anterior, el a spus că Serbia de la 1 noiembrie, din cauza unui nou pachet de sancțiuni UE, nu va putea importa petrol din Rusia și caută noi spații comerciale de depozitare pentru a furniza rezerve. Președintele sîrb a spus că materiile prime alternative – petrolul din Kirkuk irakian – costă cu 31 de dolari pe baril mai mult decît petrolul rusesc, ceea ce ar duce la pierderi bugetare de 600 de milioane de dolari pe an. La mijlocul lunii iulie, președintele Serbiei a sugerat că „dacă este necesar, este posibil să se negocieze cu rușii pe durata sancțiunilor pentru a transfera INS către stat și a-l returna înapoi la încheierea sancțiunilor”.

Ministrul rus al Energiei, Nikolai Shulginov, și ministrul sîrb pentru inovare și dezvoltare tehnologică, Nenad Popovici, au avut o întîlnire la SPIEF pentru a discuta despre modul de eliminare a consecințelor embargoului iminent asupra livrărilor de petrol rusești către Serbia.


Portul Omišalj este situat în partea de nord a insulei Krk din Marea Adriatică, există un terminal pentru primirea tancurilor cu petrol și produse petroliere. Operatorul de stat al conductei de petrol JANAF din Croația a anunțat pe 22 aprilie că va continua să furnizeze materii prime către NIS după ce a fost retras din pachetul de sancțiuni UE. În ianuarie, NIS a semnat un nou contract anual cu JANAF pentru furnizarea a 3,2 milioane de tone de țiței.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?