Bagheta „celebrează stilul de viață franțuzesc: un ritual zilnic, sinonim cu conviețuirea și cu generozitatea, pentru că este deseori împărțită”, a spus șeful UNESCO, Audrey Azoulay.
„Este important ca tradiția și obiceiurile sociale să continue să existe și în viitor.”
Bagheta – o bucată de pîine pufoasă și lungă, cu o crusta crocantă – este un simbol al Franței recunoscut în întreaga lume de peste 100 de ani. Christophe Moussu, profesor la Ferrandi, renumita școală culinară din Paris, a anunțat știrea recentă elevilor săi: „Doamnelor și domnilor, sîntem recunoscuți în UNESCO! În listaWorld Cultural Heritage!”.
Bagheta tradițională se vinde în Paris în medie cu 1 euro. Deși consumul acesteia este în declin în ultimele decade, francezii continuă să producă în jur de 16 milioane de baghete pe zi, ceea ce înseamnă aproape 6 miliarde de baghete pe an, potrivit Reuters.
Bagheta franceză are la bază și un mit: se pare că lui Napoleon Bonaparte i-a venit ideea de a ordona ca pîinile să se facă în format lung, așa încît să le fie mai ușor soldaților să le care. Altă legendă spune că inventatorul baghetei este brutarul austriac August Zang.
Adăuga comentariu