Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Povestea ceaiului Matcha, devenit unul dintre simbolurile Japoniei

17 apr. 2023,, 21:00   Externe
2607 0

Povestea ceaiului Matcha începe acum aproximativ cinci mii de ani, ceea ce înseamnă că o mare parte din istoria băuturii se învîrte în jurul legendelor cu vedete asiatice erbologi, călugări, războinici samurai.

Chinezii au apreciat ceaiul verde pentru proprietăţile sale medicinale, iar călugării budişti zen îl foloseau pentru a rămîne treji în timpul meditaţiei, astfel încît să poată obţina iluminarea. Cu toate acestea, ceaiul verde a devenit cu adevărat trendy abia în timpul dinastiei Tang, între sec. V-X, cînd prepararea băuturii a fost ridicată la forma de artă.

Dar aşa cum ştim, trendurile vin şi pleacă, iar în timpul dinastiei Song, între sec. X-XIII, ceaiul fiert şi-a pierdut popularitatea şi noua băutură „it” a devenit ceaiul cremos, cel pe care astăzi îl cunoaştem sub denumirea de Matcha. Acum, frunzele de ceai culese erau încălzite la aburi şi uscate, apoi măcinate la moară, iar pulberea rezultată era amestecată în apă fierbinte (cu sare!) cu un tel bambus şi servită într-un bol. La sfîrşitul sec. XIII, din nou schimbare de trend – chinezii uită de ceaiul cremos şi revin la prima dragoste – ceaiul verde frunze, infuzat – iar japonezii preiau supremaţia. Ei sînt cei care încep să îl promoveze

„ Ceaiul este cel mai bun remediu mental şi medical şi are capacitatea de a face viaţa mai frumoasă şi mai completă” făcîndu-l să cîştige popularitate în rîndul elitei japoneze, în special printre războinicii samurai, care au perceput ceaiul ca pe un simbol al puterii. Astfel, popularitatea ceaiului Matcha a început să crească încet-încet în Japonia, atingînd apogeul în secolul XVI datorită ceremoniei de ceai, ceremonie prin care conducătorii japonezi, războinicii şi comercianţii puteau socializa. Aşa-numita „cale a ceaiului” reprezintă o activitate culturală japoneză complexă care, la nivelul cel mai de bază, poate fi descrisă ca o gazdă ce serveşte ceai unui oaspete.

Matcha este frunza de ceai verde. Pentru prepararea ei se folosesc frunze de ceai de calitate superioară, care sînt măcinate foarte fin şi transformate în pudră. Fiind umbrite în ultimele săptămîni înainte de recoltare, acest proces le sporeşte cantitatea de aminoacizi. Majoritatea frunzelor de ceai – frunze obişnuite de plante sau cele din planta de ceai verde (din care se face ceaiul verde, negru, alb, galben, oolong, Pu-erh) – sînt doar infuzate în apă pentru a le extrage aroma şi beneficiile.


Matcha însă conţine întreaga frunză de ceai, care a fost transformată în pulbere, deci atunci cînd este adăugat în apă sau lapte, literalmente beţi planta. Sau o mîncaţi pentru că puteţi amesteca Matcha cu piper negru şi sare roz de Himalaya şi presără peste ouă, somon sau friptură; îl puteţi utiliza în tot felul de mîncăruri savuroase, cum ar fi hummus cu Matcha, salată de broccoli, supa vegetariană cu caju; se poate folosi la prepararea multor prăjituri – tarta cu morcovi, fursecuri, biscuiţi sau îl puteţi cerne peste îngheţată de vanilie.

Şi desigur, cocktailuri şi mocktailuri! Aşadar, simţiţi-vă liberi să o folosiţi aşa cum vă place – este un ingredient versatil! La fel cum şampania autentică provine din regiunea Champagne a Franţei şi piperul de Kampot provine din Kampot, Cambodgia, Matcha vine din Japonia. Nimeni nu poate contesta faptul că cel mai de top ceai Matcha provine din Japonia. Regiunea cea mai cunoscută pentru producţia de matcha este Uji, aflată la periferia oraşului Kyoto, capitala culturală a Japoniei. Uji este locul de naştere al Matcha, adevăratul OG al ceaiului japonez. Istoria ceaiului matcha începe cu fermierii din Uji, care cresc şi recoltează ceaiul de mai bine de 800 de ani, tradiţiile lor fiind transmise din generaţie în generaţie.

Există însă şi alte regiuni din Japonia care produc Matcha de calitate, cum ar fi Nishio, cunoscut pentru producţia în masă şi Fukuoka, cu un spirit antreprenorial mai tînăr şi mai înfometat, care experimentează metode pentru menţinerea calitatăţii ridicate şi, dar produc şi ceai suficient pentru a satisface cererea lumii moderne. Teina conţinută în Matcha oferă un plus de energie şi concentrare, iar aminoacizii moderează efectul teinei, rezultînd echilibrul perfect între energie şi relaxare.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?