Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 3 februarie 2022 (LIVE TEXT)

3 feb. 2022,, 14:30   Politică
2990 0

16:05 // Proiectul de lege pentru completarea Legii nr.154/2018 privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale (art.1, 2, 3, ș.a.), adoptat cu 62 de voturi.

16:00 // Parlamentul a revocat din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor - director general adjunct al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.

15:32 // Proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal nr.1163/1997 (art.231) votat de aleșii poporului.

15:21 // Proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei nr.2/2021 a Comitetului Mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și statele sale membre, votat în primă lectură.

15:15 // Parlamentul a declarat vacant un mandaj de deputat în legislativ din cauza decesului deputatului BCS, Svetlana Căpățînă.


15:05 // Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative (art.XXVIII1), votat de 66 de deputați.

14:56 // Cetățenilor străini, titulari ai dreptului de ședere permanentă în țara noastră și beneficiari de protecție internațională, li se vor asigura condiții similare cu cele ale cetățenilor Republicii Moldova privind accesul la măsurile de integrare, serviciile medicale și piața muncii.

PROIECTUL elaborat în acest scop, care prevede modificarea unor acte normative, a fost aprobat de Legislativ în prima lectură.

14:46 // A fost modificată Legea cu privire la energia electrică, în vederea armonizării legislației naționale în domeniu cu legislația Uniunii Europene.

14:32 // Cu votul a 57 de deputați s-a aprobat proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative.

12:50 // S-a anunțat o pauză pînă la orele 14:00

12:47 // Proiectul de lege pentru modificarea art. 21 din legea nr 190/2003 cu privire la veterani votat în lectura a II de 75 de deputați.

12:34 // Cu votul a 56 de deputați în funcția de Avocat al Poporului a fost numit Ceslav Panico pentru un mandat de 7 ani.

12:03 // Parlamentul urmează să numească un nou Avocat al Poporului.

Doamna Angela COLOMIICENCO a fost numită în funcţia de director adjunct al Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal pentru un mandat de 5 ani cu votul a 56 de deputați.

11:56 // Cu votul a 56 de deputați Andrei Cebotari numit membru al Superior al Procurorilor.

11:55 // Alaiba: Dragi colegi din opoziție încercați să aveți un limbaj mai respectuos față de societatea civilă care în timp cînd voi tremurați în fața lui Plahotniuc, stăteau în stradă și apărau drepturile omului.

11:47 // Bolea: Pe bandă rulantă vedem că guvernarea de azi își pune pe șah pionii săi. Unii care au menirea de a acăpăra instituțiile de stat, iar acum va fi propus un membru care l-a scris bunelul SOROS ca să îl propuneți în acest consiliu al procurorilor. Societate a văzut cum voi jonglați cu diferite poziții, am văzut cum organizați concursuri. La acest concurs care a fost demarat la începutul lunii decembrie nu s-a înscris nimeni și aceasta este un cartonaș roșu.

A fost necesar încă odată să prelungiți și au venit două persoane care nu sînt elegibile și astăzi ați găsit două persoane care astăzi ați propus-o. Astăzi noi vedem concurs organizat din doi candidați.

11:40 // Bătrîncea: Se repetă aceeași practică, de ce oamenii nu sînt aleși într-un cadru transparent? De ce a fost selectată din societatea civilă, dar care are partid politic? Nu știu de cînd, dar CSP este organul de administrare a Procuraturii, dar este un organ de auto-administrare și atunci cînd politic se intervine în CSP - cît putem tolera aceste jocuri cu instituțiile statului? Oare dumneavoastră nu puteți selecta un procuror de treabă, nu din ăla care îmblă cu mascații și îndeplinesc ordine politice?

Soros, activitatea de finanțare a partidelor politice, orice experiență contează, dar astăzi avem nevoie de oameni profesioniști inclusiv în cadrul Procuraturii. Eu văd cel puțin un conflict de interese. Chiar așa de rău stați cu cadrele că acceptați un candidat propus de domnul Alaiba la funcția de membru al CSP? Rolul este de a veghea și a supraveghea respectarea legii.

Stamate: Rugămintea domnului Carp de a nu manipula nu este luată în calcul. A fost un concurs public început la 3 decembrie. A fost un concurs public la care a putut depune oricine dosarul, a fost un interviu frumos cu răspunsuri sincere la întrebări și îl puteți vizualiza pe pagina parlamentului. Noi ne amintim cu au fost numiți anterior membrii CSP care ridicau mîina la comandă. Eu sînt sigură că domnul Cebotari nu va face acest lucru. Noi l-am găsit pe domnul Andrei Cebotari cu calități de integritate, verticalitate și independență. În CSP rolul societății civile este foarte important.

Proiectul de hotărâre privind alegerea unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor

11:30 // Andrei Cebotari urmează să fie numit membru al Consiliului Superior al Procurorilor.

11:27 // Bătrîncea către candidatul la funcția de membru al CSP: Din ce ONG-uri ați făcut parte?

Cebotari: Am făcut parte din mai multe ONG-uri nu am fost niciodată un fondator a vre-unui ONG.

11:25 // Grosu: Încercați să înțelegeți un lucru în acest proces de reformare a justiției loc pentru aranjamente nu există. Nu contează, nu ne interesează culoarea, opoțiunile, preferințele, orientarea geopolitică, lingvistică. Cel care a încălcat legea trebuie să răspundă în fața legii.

În perioada funcției de deputat, abțineți-vă de la activitatea de business, de la achizițiile publice și o să vedeți cît de bine o să dormiți.

11:20 // Iulian Rusu a fost numit în funcția de director al CNA cu votul a 59 de deputați.

11:12 // Lilian Carp: Noi sîntem diferiți ca gîndire, ca orientare dar atunci cînd noi prezentăm anumite lucruri nu trebuie să manipulăm.

11:05 // Vlad Bătrîncea: Acum nu este vorba despre lupta cu corupție și este vorba de platforma electorală a partidului de la guvernare. Ce ține de concursuri trucate, pot să vă zi că precedentul președinte al CNA, domnul Flocea a primit punctaj maxim de la Litvinenco. Dragă colegă (Stamate), ați organizat concursul pentru organizarea funcției de Procuror General și ați dat notă maximă domnului Stoianoglo.

Noi anulăm concursul prin modificarea legii și se insituie o normă că 20 de deputați în parlament pot înainta un candidat. Atunci cînd în fruntea statului au fost 3-4 alianțe pentru UE deputații au modificat legi și au permis un furt al miliardului.

Nu poate CNA depinde de parlament sau alte instituții, sînt chestii de principiu. Da noi vorbim astăzi că ați instituit un control în domeniul mass-media. Ce presupune noțiunea propagandă, atunci cînd există un singur punct de vedere, a unui singur partit. Așa ați făcut și în cazul legii Procuraturii. Ce ați făcut, nu ați schimbat nici o literă și ați continuat să modificați legea fără nici un aviz al Comisiei de la Veneția. Ori noi revenim la ceea ce am avut.

11:02 // Olesea Stamate dă citire raportului comisiei.

11:00 // Rusu despre milionarul Ghena de la CNA: Deși nu am avut tangențe cu această organizație decît la capitolul elaborării de documente strategice. Există lege penală și toți care o încalcă în primul rînd cei care au primit mandatul să lupte cu corupția trebuie să fie supuși acestei legi. Și dacă se adeverește că noi mai avem cămătari la CNA, aceștia vor fi sancționați.

10:57 // Rusu despre reformarea CNA: Prima acțiune care voi întreprinde este să discut cu procurorii de la Procuratura Anticorupție. Sînt sigur că ei sînt cointeresați pentru ca dosarele care ajung în instanță să ajungă la finalul corespunzător. CNA dispune de un personal impunător, această structură are potențial să genereze material probatoriu suficient pentru ca dosarele de corupție în mare să fie investigate suficient. Sîntem gata să discutăm după o evaluare preliminară care sînt etapele următoare și vom veni în parlament cu propuneri legislative.

10:37 // Rusu despre discuția cu Viorel Morari: Calificativul de terminator o să îl accept dar în contextul iradieri corupției din sistem.

La acea etapă eram activ implicat în monitorizarea Procuraturii. Mesajele care le-am transmis domnului Morari era să îi explic dacă este persecutat. Întrebări generale care le oferă orice reprezentant mass-media. Pe final orice persoană are dreptul la apărare și la prezumția nevinovăției, asta a fost regula care am aplicat-o atunci cînd am comunicat cu dumnealui.

Discuțiile cu dumnealui s-au petrecut o singură dată, după care noi nu am mai avut comunicare.

10:30 // Bătrîncea: Cînd anume a avut loc concursul? Cîți candidați au participat la concurs? Cum a derulat concursul? Cine au fost principalii contracandidați?

Stamate: Se pare că vacanța a alterat și memoria colegilor noștri. Potirvit legii directorul se numește de către parlament la inițiativa a cel puțin 20 de deputați.

Bătrîncea: Concursul pentru ocuparea funcției a fost eliminat. Astăzi 20 de deputați pot decide singuri cine este candidatul. În asemenea situație putem considera că democrația a fost încălcată grav în RM.

Stamate: Nu pot să nu menționez faptul că campioni incontestabili la trucarea de concursuri sînteți anume dumneavoastră.

Bolea: Mîine are loc deschiderea Jocurilor Olimpice, iată că campioni olimpici la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de Avocat al Poporului sînteți dumneavoastră.

Prin numirea a șefului CNA, dumneavoastră păstrați această instituție în forma sa actuală sau este o formă prin care și această instituție o capturați?

Stamate: Această instituție abia începe să fie decapturată prin numirea de astăzi. Urmează să examinăm care este forma de reformare a CNA și a Procuraturii Generale astfel ca să fie eliminată corupția.

Bolea: Domnul Rusu figurează în convorbirile cu Viorel Morari. Referitor la capitolul de integritate, domnul Rusu e ok sau totuși aveți și alte candidaturi care ar putea să ocupe acest post.

Stamate: Eu cred că detaliat vă va răspunde domnul candidat, eu personal nu am nici un dubiu referitor la integritatea lui.

10:29 // Olesea Stamate prezintă proiectul de hotărîre privind numirea în funcția de directorului al CNA a lui Iulian Rusu.

10:27 // Ordinea de zi a fost aprobată cu votul a 57 de deputați.

10:19 // Răileanu: Este grav că el nu a fost făcut public imediat ori opinia Consiliului Europei nu poate fi ascunsă sub sertare. Solicit ca documentul să fie făcut public și dacă sînt cele 12 foi din anexă la care nu avem acest pentru a vedea care sînt rezervele și recomandările înaltului for european și care sînt solicitările Consiliului UE la adresa Teleradio Moldova.

Grosu: Consiliul UE a înțeles cît de puțin trebuie să faci ca să dispară propaganda din mass-media.

10:17 // Starîș: Solicităm audierea Ministrului Apărării Anatolie Nosatîi la subiectul dezertării soldaților.

Propunerea a întrunit 22 de voturi și nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

10:15 //Reidman: Solicităm completarea ordinei de zi cu audierea Ministrului Economiei. Sergiu GAIBU și Ministrului agriculturii - Viorel GHERCIU cu privire la majorarea semnificativă a produselor de panificație. Dragi colegi urmărim cu toții creșterea explozivă a prețurilor, de aceea considerăm necesar să ascultăm cum Guvernul luptă cu creșterea prețurilor și ce instrumente sînt folosite pentru susținerea populației în acest sens.

Propunerea a întrunit 24 de voturi și nu a fost inclusă pe ordinea de zi.

Radu Marian: Eu cred că ar fi corectă să îl invităm pe domnul director al ”Franzeluța” și să îl audiem în comisie.

10:11 // Igor Grosu: În perioada asta complicată să fim cît se poate de anteți cu colegii, cu rudele, cu cei din jurul nostru. Colegii care nu sînt prezenți azi, profit de ocazia să le transmit însănătoșire grabnică.

10:10 // Deputații au păstrat un minut de reculegere în memoria deputatei Svetlana Căpățînă care a decedat la data de 5 ianuarie.

10:07 // Ședința parlamentului a început în sală și-au anunțat prezenta 72 de deputați.

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 3 februarie 2022.

Subiecte Agenda:

  1. Proiectul de hotărîre privind numirea în funcția de director al Centrului Național Anticorupție
  2. Proiectul de hotărîre privind alegerea unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor
  3. Proiectul de hotărîre privind numirea în funcție a directorului adjunct al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal
  4. Proiectul de hotărîre privind numirea în funcție de Avocat al Poporului
  5. Proiectul de lege privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcțiile de membri în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, precum și pentru modificarea unor acte normative
  6. Proiectul Codului transportului feroviar
  7. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.254/2016 cu privire la infrastructura națională de date spațiale – clauza de armonizare, art.2, 4, ș.a; Legea nr.778/2001 cu privire la geodezie, cartografie și geoinformatică – art.3, 8
  8. Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (Legea nr.1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală – anexa nr.2; Legea nr.270/2008 privind azilul în Republica Moldov
  9. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova (art.55, 56, 60, 63)
  10. Proiectul de lege pentru ratificarea Deciziei nr.2/2021 a Comitetului Mixt instituit prin Acordul privind spațiul aerian comun dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și statele sale membre
  11. Proiectul de lege pentru completarea Legii nr.154/2018 privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film și alte opere audiovizuale (art.1, 2, 3, ș.a.)
  12. Proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal nr.1163/1997 (art.231)
  13. Proiectul de lege privind importul unui autovehicul
  14. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.107/2016 cu privire la energia electrică
  15. Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului multilateral al autorităților competente pentru schimbul automat de informații privind conturile financiare
  16. Proiectul de lege pentru modificarea articolului 21 din Legea nr.190/2003 cu privire la veteraniProiectul de lege pentru modificarea Legii nr.69/2020 cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative (art.XXVIII1)
  17. Proiectul de hotărîre privind declararea vacanței unui mandat de deputat în Parlament
  18. ÎNTREBĂRI

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?