X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Pascaru: Sînt semne că se pregătește o „revoluție colorată”

19 aug. 2020,, 18:32   Politică
6260 8

După alegerile prezidențiale forțele de opoziție susținute din afara țării, vor încerca să repete scenariul din Belarus și Ucraina. O asemenea prognoză a fost făcută de deputatul PSRM Nicolae Pascaru, într-o analiză a situației politice actuale.

Parlamentarul se întreabă dacă poate avea loc în Moldova „o revoluție colorată”, termen prin care se înțelege înlăturarea unui regim prin proteste ample de stradă, susţinute financiar de puteri străine. Potrivit lui, atacurile din ultimul an împotriva guvernării, împotriva șefului statului au atins o amploare fără precedent, ceea ce înseamnă că în prezent se aplică tot felul de instrumente pentru tulbura apele în țară. În acest joc, spune Pascaru, ar fi implicate partidele de opoziție, anumite institutii mass-media și ONG-uri care urmează o linie politică comună și sînt finanțate din exterior.

"Sînt semne că se pregătește o "revoluție colorată", este bombardat președintele țării, sînt investite milioane pentru a-i denigra imaginea prin fake news-uri. Orice pas n-ar face, președintele este criticat la maximum. Se fac atacuri la persoană prin diferite petiții, prin sesizări, prin judecăți".

"După alegerile prezidențiale ei vor încerca să repete scenariul din Belarus și Ucraina. Sub presiunea forțelor occidentale, a României, ambasadelor străine vor încerca să-și impună agenda lor politică. Nu sîntem împotriva democrației, dar haideți să vedem precedentul din 7 aprilie: au fost arse clădiri de stat și țara a fost dusă într-un dezastru. Iată că și acum se folosesc metode neformale, asistăm la atacuri permanente cu implicare din afara țării", a explicat Pascaru, precizînd că revoluțiile colorate au loc de obicei după alegeri.

În opinia deputatului socialist, atacurile dure la adresa premierului Ion Chicu și președintelui Igor Dodon, inclusiv atacuri directe venite din parte unor oficiali europeni, sînt o dovadă a luptei gepolitice care se dă în Moldova.


"Vedem niște discursuri foarte negative din partea unor demnitari europeni asupra președintelui. Un atac fără precedent asupra premierului și această este o implicare directă în politicul moldovenesc. În momentul cînd un funcționar europarlamentar critică direct premierul, cu învinuiri, este clar că pe cineva deranjează foarte mult guvernarea de la Chișinău. Însă această guvernare este una suverană, încearcă să aibă o politică transparentă și echilibrată între Europa și Rusia, să avem parteneri strategici și în Federația Rusă, și în țările CSI”.

Respingerea creditului rusesc este un alt exemplu al modului în care înțelege opoziția să-și facă loc pe scena politică, mai spune parlamentarul.

„Moldova are voie să-și aleagă singură partenerii exerni, donatorii, dar declarațiile occidentalilor, dezbaterile aprinse provocate la tema crediului rusesc arată foarte clar că sînt implicați”, a conchis Nicolae Pascaru.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?