X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Parlamentari din 11 țări se vor reuni marți la Chișinău

22 mai. 2023,, 09:29   Politică
2782 0

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui Reuniunea Comitetului Parlamentar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (DP a ICE). Evenimentul va avea loc în data de 23 mai.

La reuniune, vor participa reprezentanți ai 11 țări membre ale organizației: Albania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Romînia, Slovenia, Ucraina, Ungaria.

În cadrul evenimentului, parlamentarii vor dezbate subiectul securității energetice în statele membre ICE în urma războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra parcursului european al statelor candidate la aderarea la UE.

În deschiderea reuniunii, participanții vor fi salutați de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, de Președintele interimar al DP a ICE, Igor Chiriac, și de Secretarul General al ICE, Roberto Antonione.

La sfîrșitul discuțiilor, va fi adoptat documentul final al reuniunii, care va încuraja cooperarea regională în domeniul securității energetice și în continuarea parcursului de integrare europeană a statelor candidate la aderarea la UE.


În 2023, Republica Moldova deține Președinția Inițiativei Central Europene.

ICE este cel mai vechi şi cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală şi ştiinţifică între statele membre.

Potrivit comunicatului Parlamentului Republicii Moldova, Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea ţărilor şi instituţiilor acestora o oplatformă flexibilă de cooperare regională, concentrîndu-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la UE.

Republica Moldova este membru al ICE din anul 1996.

4
0
0
1
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?