X 
Cutremure stiri: 505

Opinie: "Sandu ar trebui să se teamă de prietenii săi"

3 dec. 2020,, 11:05   Politică
7357 13

Fostul șef al UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, a comentat primele declarații răsunătoare ale președintelui ales al Moldovei, Maia Sandu.

Ex-bașcanul și-a împărtășit observațiile pe rețelele de socializare. În opinia sa, astfel de interviuri pripite și declarații îndrăznețe au fost o mare greșeală a Maiei Sandu, care nici măcar nu a preluat funcția și nu și-a completat administrația.

"Am presupus că peste o sută de zile de la învestirea președintelui nou ales al RM, M. Sandu, îmi voi expune gândurile și așteptările de la noua conducere a țării. Nu m-am putut abține. Un interviu recent care încă nu a reușit să ocupe oficial funcția de președinte al RM, M. Sandu, în problema forțelor armate ale Rusiei în Transnistria, a provocat bucuria aprinsă a Socialiștilor, I. Dodon. În același timp, toate mass-media din Rusia a criticat-o pe Maia Sandu, care încă nu a preluat funcția de președinte al RM.

”Consider că este o mare greșeală interviul grăbit al noului șef al țării, chiar dacă nu a spus nimic nou. Ea a reiterat ceea ce a spus anterior Igor Dodon. Nu este nevoie să vă grăbiți cu interviuri și declarații. Preluați funcția. Completați-vă administrația cu oameni profesioniști. Aprobați planul de lucru pentru patru ani și apoi marcați punctele de reper ale acțiunilor dvs. Anunțați oamenii despre planurile aprobate și acceptate. Fără împuterniciri, fără o majoritate parlamentară, fără a avea un Guvern al RM cel puțin neutru sau loial față de inițiative– ce rost are să miște aerul? Deocamdată, nici măcar cabinetul nu este la dispoziția noului șef de stat", menționează în publicația sa Formuzal. În ceea ce privește "prietenii", președintele ales a reușit deja să obțină de la ei un "serviciu de urs".

"Maia Sandu trebuie să se teamă nu de conducerea socialiștilor. Ei trebuie să-i fie frică de prietenii săi.


Primul care a făcut declarații aprinse a fost Oazu Nantoi. El a pus la îndoială Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. Aluzia la faptul că Curtea Constituțională ar putea-o declara neconstituțională. În faptul că Curtea noastră Constituțională ar putea face acest lucru, eu personal nu am nici o îndoială. Conducerea Găgăuziei bea ceai și nu se deranjează. Dar asta nu înseamnă că oamenii care gîndesc și sînt capabili să analizeze situația și majoritatea populației nu au observat această declarație. Nu cred că tensionarea situației din sudul țării face parte din planurile europenilor și Maiei Sandu.

În al doilea rînd, în continuarea subiectului interviului Maiei Sandu s-a evidențiat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a făcut o declarație cu privire la ocupația Moldovei de către forțele armate ruse. Mulți experți au calificat acest lucru drept o încurajare directă a acțiunilor de tensionare a isteriei antirusești în Moldova după exemplul țării vecine.

Pur și simplu puneți bine, sprijiniți, acționați, Occidentul vă va ajuta. Ceea ce vom primi de la acest sprijin, sunt sigur că mulți știu. Cu astfel de" prieteni " și dușmani nu au nevoie. Prietenii înșiși se vor îneca", consideră ex-bașcanul. Președintele ales a dorit mai puține cuvinte și mai multe cazuri concrete.

"Maia Sandu a primit voturile vorbitorilor de limbă rusă la aceste alegeri. Exemplul Chișinăului este indicativ. La alegerile parlamentare anticipate (deja am dubii în acest sens) acești oameni își pot schimba părerea. Majoritatea oamenilor din Moldova se uită la NATO cu îngrijorare. Populația își amintește bine conflictele din anii nouăzeci. Nici o mamă nu vrea un război pentru fiii și soții lor. Cum va putea Maia Sandu să-și îndeplinească promisiunile fără majoritate în viitorul Parlament? Pe ce fel de sprijin va putea conta, făcînd greșeli pe loc drept?

Am văzut cît de corect și-a organizat compania Maia Sandu. Am fost sigur că în spatele ei a fost un număr mare de analiști și specialiști serioși, inclusiv europeni. Poate mă înșel să cred astfel. Încă cîteva astfel de gafe și puteți ajunge pentru de trei ani la mlaștina parlamentară actuală, fără nici o șansă la alegeri anticipate.

Rușii spun: cuvîntul nu este o vrabie, va zbura și nu-l vei mai putea prinde. Îi doresc Maiei Sandu mai puține cuvinte și mai multe acțiuni concrete. Sîntem o țară mică și trebuie să fim foarte precauți și atenți, greșelile pentru țara noastră sînt un lux nepermis", a conchis Mihail Furmuzal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав