Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: "Președintele Parlamentului ar putea juca un rol decisiv"

5 mar. 2021,, 10:25   Politică
3278 15

În situația în care președintele Republicii Moldova s-a izolat și nu dorește să participe la soluționarea problemelor care s-au acumulat în țară, ar trebui să crească rolul Parlamentului în gestionarea situației de criză.

Despre acest lucru a declarat președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, în cadrul unei noi ediții a blogului său video, scrie aif.md.

El a salutat faptul că în această săptămînă Zinaida Greceanîi a avut o întîlnire cu membrii Guvernului pe tema coronavirusului.

"Vedem că administrația prezidențială încearcă să tragă guvernul sub sine, dar administrația prezidențială nu are astfel de împuterniciri. Avem un stat parlamentar. Am văzut consilieri încercînd să dea instrucțiuni miniștrilor. Ce drept au ei? Eu, fiind președintele țării și avînd susținerea majorității parlamentare, nu mi-am permis niciodată să fac acest lucru în raport cu Guvernul pe care eu însumi l-am propus. Iată cum se primește, dragi concetățeni. Pe de o parte, administrația prezidențială spune că nu recunoaște guvernul, iar pe de altă parte, dă instrucțiuni guvernului. Sau așa, sau așa", a spus el.
Dodon este sigur că într-o republică parlamentară, Parlamentul este cel care trebuie să preia gestionarea situației.

"Cînd administrația Prezidențială s-a autoizolat, rolul speakerului ar trebui să fie decisiv. Prin urmare, salut întîlnirea cu membrii Guvernului care a avut loc în Parlament în această săptămînă. Acest lucru trebuie să continue. Anume Parlamentul, cu participarea tuturor deputaților –fie deputați ai tuturor fracțiunilor, tuturor grupurilor parlamentare - ar trebui să înceapă negocierile cu Guvernul, chiar și cu unul temporar, pentru a face față situației. Sînt întrebat: domnule Dodon, dacă administrația prezidențială, Doamna președinte, nu vrea să vorbească, ce ne rămîne de făcut? Să închidem țara și să ne predăm? Nu, cineva trebuie să gestioneze situația, așa că chiar sper că rolul instituției Parlamentului în gestionarea situației de criză va continua să crească", a adăugat liderul PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?