Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Minciunile mici și PR-ul negru vor decide viitorul țării?

13 noi. 2020,, 17:55   Politică
9943 1

În ajunul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, în diferite rețele sociale și pe Youtube au început să apară videoclipuri anonime care denigrează candidatul independent la președinție, Igor Dodon.

În filme, autorii analizează cariera politică a lui Dodon, povestesc despre presupusa lui implicare în ”scheme frauduloase" în calitate de fost ministru al economiei, în privatizarea hotelului "Național", despre "interesele" de la Metalferos, participarea în schemele de livrare a energiei electrice etc.

Dodon, în mod tradițional, este acuzat de legături cu atotputernicul altădată, Vladimir Plahotniuc, cooperare cu el, în obținerea beneficiilor politice și economice de pe urma introducerii de către Rusia a embargoului la importul produselor agricole moldovenești, promovarea ideii de soluționării conflictului transnistrean prin federalizarea țării.

În filmele create în grabă sînt prezentate imagini cu reținerea și eliberarea acuzatului pentru trafic de droguri, Oleg Pruteanu (Borman), traficantului zis și "Varmint", hoțului în lege "Makena", fostului director al unui internat din Chișinău Igor Sandler, acuzat de trafic de copii cu scopul exploatării sexuale. Autorii filmului povestesc, de asemenea, istoria fostului deputat PDM, Constantin Țuțu, care este învinuit într-un dosar penal, dar se află încă la libertate. Și de toate acestea este învinuit, de asemenea, Dodon.

Este vorba despre filme pseudo-documentare care abundă în interpretări și afirmații care nu sînt susținute de dovezi. Toate acuzațiile care au răsunat în aceste filme au apărut într-o formă sau alta anterior în spațiul public și au fost respinse de Igor Dodon, precum și de colegii săi.


În special, după cum scrie newsmaker.md, eliberarea criminalilor are legătură cu mecanismul de eliberare condiționată pentru condițiile rele din penitenciare, la implementarea căruia în Moldova au insistat reprezentanții Consiliului Europei. Dar cel mai interesant este că aceste amendamente la legislație au fost făcute atunci cînd Dodon nu era încă președinte. Iar infractorii sînt eliberați de instanțele judecătorești asupra cărora, în urma reformei justiției implementate de guvernele Filat, Leancă, Gaburici (cu participarea Maiei Sandu) și Filip, președintele țării nu are influență.

Cum consideră ex-reprezentantul permanent al Moldovei în Consiliul Europei și ONU, analistul politic, Alexei Tulbure, distribuirea înainte de alegeri, astfel de materiale propagandistice, care pot fi atribuite la "PR negru", este o tactică de mobilizare a susținătorilor prin ura față de candidatul-oponent. Politicienii și consultanții lor folosesc natura umană, stimulînd în oameni ură pentru a-și rezolva problemele.

Cel mai trist lucru este că, trezind emoții puternice împotriva unuia dintre candidați, alegătorilor li se distrage atenția de la cel mai important lucru – de la programele candidaților, de la ceea ce au făcut pentru popor, în perioada cînd au fost la putere, ce intenționează să facă și dacă sînt capabili să-și îndeplinească promisiunile. PR-ul negru împotriva unuia dintre candidați este capabil să inducă în eroare o mare parte a electoratului și, în special, acest lucru se poate observa pe exemplul diasporei, care votează pentru cineva care nu are programe, idei, și vorbește numai despre combaterea corupției (fără a explica "cum"), reforma justiției (care a fost reformată recent, din nou cu ajutorul occidentului) și, fără nici un motiv, defăimează candidatul-oponent.

Este foarte important nu doar să înțelegem acest lucru, ci și să explicăm altora.

Vasile Balan

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?