X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cînd ar putea fi extrădat Ilan Șor

23 dec. 2022,, 10:40   Politică
3224 1

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, spune că a suplimentat cererea de extrădare a deputatului fugar Ilan Șor din Israel și speră că aceasta se va întîmpla în timp util.

Totodată, Litvinenco admite pericolul că Șor ar putea fugi în Federația Rusă, care ar complica procesul de extrădare. Declarațiile a fost făcută în cadrul emisiunii Cutia Neagră, de la TV8.

„Sperăm să aibă loc în timp util. Indiferent dacă va fi extrădat sau dacă autoritățile din Israel vor decide să-l închidă acolo, ambele ar fi în beneficiul principiului echității și răspunderii pentru faptele comise”, a declarat ministrul.

Totodată, Sergiu Litvinenco admite posibilitatea că Șor ar putea fugi din Israel în Federația Rusă.

„Dacă se duce în Federația Rusă, procesul de extrădare ar deveni și mai complicat. Analizînd dintr-o parte, cred că există un astfel de pericol, dar sînt lucruri care probabil îl fac să fie precaut în a lua o astfel de decizie”, a subliniat Litvninenco.


Ilan Șor a fost condamnat, în 2015, în dosarul „furtul miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amînate în repetate rînduri. În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, de unde organizează proteste contra guvernării. Recent, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni împotriva lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc. Ilan Șor a declarat că sancțiunile anunțate la adresa sa nu-l vor afecta.

Recent SUA și Marea Britanie au introdus sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, fugiți din țară. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor. Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți.

De asemenea, interdicțiile presupun și efectuarea oricăror tranzacții sau furnizarea de fonduri de către ei sau în beneficiul oricărei persoane din Republica Moldova. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act.

Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova.

Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Pe lîngă cei doi, în listă se mai regăsește omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al lui Igor Dodon.

2
1
0
1
9

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?