X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Care este mecanismul de demitere a președintelui Moldovei

1 mar. 2021,, 11:30   Politică
3580 9

Curtea Constituțională a Moldovei în deciziile sale anterioare, în mod clar a prescris mecanismul posibilei înlăturări de la putere a președintelui țării, care prevede declararea punerii sub acuzare a șefului statului de către nu mai puțin de doua treimi din voturile deputaților parlamentului urmată de confirmarea obligatorie a demiterii președintelui la referendum, cu votul cetățenilor, ce depășește numărul celor care au votat pentru președinte în cadrul alegerilor prezidențiale.

Despre aceasta a comunicat fostul președinte al CC, Dumitru Pulbere, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova", relatează Noi.md.

El a menționat că, dacă președintele Maia Sandu refuză în continuare să propună candidatului la funcția de premier persoana pe care o propune majoritatea deputaților, atunci ea este responsabilă de aceasta și poate fi suspendată din funcție.

"Un grup de deputați în număr de cel puțin 33 de deputați are dreptul să se adreseze Curții Constituționale cu cerere de a specifica: există motive pentru demiterea președintelui? Ce va răspunde Curtea Constituțională este problema Curții Constituționale. Dacă, să presupunem ipotetic, Curtea Constituțională va spune "da", acțiunile ulterioare sînt următoarele: două treimi din deputații în Parlament pot vota pentru suspendarea președintelui din funcție. Și în termen de 30 de zile, în țară se va organiza un referendum privind revocarea din funcție a președintelui. Însă legea prevede că la referendum pentru demiterea președintelui trebuie să voteze mai multe persoane decît voturi a acumulat la alegeri. Prin urmare, teoretic, ideea de punere sub acuzare sună frumos. Dar, practic, în cazul nostru, ținînd cont de situația din Parlament și așa mai departe, nu văd cum ar putea fi pus în practică acest lucru", a spus fostul președinte al CC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?