Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Ce surprize i-ar putea pregăti Maiei Sandu Parlamentul Moldovei

19 ian. 2021,, 10:15   Politică
7216 10

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, trage de timp privind înaintarea candidaților la funcția de prim-ministru, deoarece nu exclude o reacție neașteptată a parlamentului, care ar putea "aproba" noul șef al cabinetului miniștri, iar alegerile anticipate în noua componență a organului legislativ suprem vor deveni imposibile.

De această părere este doctorul habilitat în științe politice, Victor Juc, în cadrul emisiunii Sputnik Moldova, transmite Noi.md.

În opinia politologului, echipa prezidențială se teme anume de acest scenariu, cînd trei formațiuni politice în Parlament în persoana PSRM, fracțiunea "Șor" și deputații din blocul Pentru Moldova ar putea aproba candidatul propus de Sandu la funcția de premier.
"De aceea și pauza cu înaintarea s-a prelungit, iar Sandu tinde clar spre alegeri anticipate", a spus Victor Juc.

Potrivit expertului, o situație similară a avut loc în România la finele anului 2019-începutul anului 2020, cînd președintele acestei țări, Klaus Iohannis, a propus formarea unui guvern condus de Ludovic Orban, dar în prealabil a existat o înțelegere ca deputații partidului loiali lui să voteze împotriva lui, iar social-democrații erau gata să voteze pentru șeful cabinetului de miniștri doar pentru a-i "face rău” președintelui României.

"La fel se poate întîmpla și în Moldova, cînd reprezentanții partidelor Acțiune și Solidaritate (PAS) și Demnitate și Adevăr (Platforma DA) vor vota contra, iar oponenții acestora - pentru. Acest lucru va arăta ridicol din punct de vedere politic. Dar întotdeauna am spus că viața politică în Moldova este irațională", a adăugat interlocutorul.


Victor Juc totuși, a presupus că actuala clasă politică va reieși din faptul că, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, conform sondajelor de opinie, Partidul Socialiștilor nu va pierde din numărul actual de mandate, pe aceleași poziții se află și formațiunea "Șor", riscă cu fotoliile parlamentarii din blocul Pentru Moldova, democrații ar putea trece și în următoarea componență a legislativului republicii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?