X 
Cutremure stiri: 502

CEC spune dacă au putut sau nu încălcările și pretențiile să infleunțeze rezultatele alegerilor

9 mar. 2019,, 17:00   Politică
2688 0

Astăzi Curtea Constituțională urmează să decidă validarea alegerilor parlamentare din 24 februarie și mandate deputaților aleși.

Democratul Sergiu Sîrbu, în cadrul ședinței de examinare, a întrebat cîte contestații au fost depuse la nivel de țară în legătură cu votarea sau nevotarea în baza pașapoartelor nevalabile.

"Din informația pe care o deținem în ziua alegerilor și în ziua imediat după alegeri, instanțele de judecată în ziua alegerilor au fost depuse 85 de contestații pe baza de neexercitare a dreptului la vot pe motivul fie că pașaportul nu era valabil sau cetățenii noștri de peste hotare au solicitat votarea în baza buletinelor de identitate.
Astfel instanța de judecată a informat CEC că au fost adoptate 34 de hotărîri asupra acestora și doar două hotărîri au fost atacate în ordinea de apel. Vreau să aduc în vizor prevederile hotărîrii codului electoral și al regulamentului cu privire la examinarea contestațiilor organelor electorale.

Contestațiile pe partea de exercitarea dreptului la vot și administrarea alegerilor în secțiile de votare peste hotare sînt examinate în aceeași zi și instanța competentă de examinare acestor contestații este instanța de judecată.

Sigur că noi am recepționat și rapoartele de activitate a birourilor electorale, acelea 123 birouri electorale ale secțiilor de votare peste hotare și vom analiza și datele statistice care sînt în aceste rapoarte și în special care au fost motivele de depunere a contestațiilor" a declarat Alina Russu, şeful Comisiei Electorale Centrale.


Totodată Sergiu Sîrbu a întrebat dacă în opinia CEC încălcările și pretențiile apărute în spațiul public au putut cumva influența rezultatele alegerilor propriu zise sau distruibuirea mandatelor propriu zise în circumscripții.

"Eu voi aduce în vizorul Înaltei Curți faptul că din cele 43 de hotărîri adoptate de către CEC pe baza contestațiilor depuse doar opt hotărîri ale CEC au fost atacate în judecată și urmarii verificării acestor hătărîri, toate au rămas în vigoare respectiv nici o hotărîre CEC, nu a fost anulată nici o hotărîre de către instanța de judecată ceea ce ne dă posibilitatea să enunțăm faptul că autorității lucrului judecat, iar din punctul nostru de vedere, încălcările care au fost realizate și dacă sînt hotărîri cu privire la constatarea acestor încălcări, este foarte important de demonstrat cum influențează aceste încălcări rezultatele de totalizare finale, ceea ce rămîne la latitudinea Înaltei Curți Constituționale" a spus Alina Russu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав