Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Voronin și Diana Caraman, au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care cer controlul constituționalității unor prevederi din Codul Electoral, dar și al hotărîrii Parlamentului din 16 mai cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de președinte.
Sesizarea are ca obiect controlul constituționalității art. 135 alin 2 din Codul Electoral, în speță sintagma „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui” și textul „funcție, însă nu mai tîrziu”, transmite ipn.md.
Acesta prevede că „alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui în funcție, însă nu mai tîrziu de termenul stabilit la art. 90 alin. (4) din Constituție”.
Deputații comuniști afirmă că termenele constituționale privind organizarea alegerilor președintelui Republicii Moldova sînt expres statuați la articolul 90, alineat 4 din Constituție - „În termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou președinte”.
Astfel, potrivit lor, prevederile art. 135, alineat 2 din Codul Electoral nu sînt conforme dispoziției normei constituționale.
„Termenul de două luni, statuat la articolul 90, alineat 4 din Constituție, este un termen de rang constituțional, iar termenele indicate în articolul 135, alineat 2 din Codul Electoral sînt termene de rang „infraconstituționale”. Or, legiuitorul ordinar nu este îndrituit să dezvolte o prevedere constituțională cu depășirea limitelor prestabilite de către constituantă. Prin urmare, prevederile articolului 135, alineat 2 din Codul Electoral nu se încadrează în/depășesc limitele temporale prestabilite de către legiuitor constituant, în articolul 90, alineat 4 din Constituție. În consecință, hotărîrea Parlamentului nr. 122 din 16 mai 2024 cu privire la stabilirea datei alegerilor pentru funcția de președinte este adoptată în temeiul unor prevederi legale care excedează limitele temporale statuate de către legiuitorul constituant, în articolul 90, alineat 4 din Constituție”, explică deputații comuniști în sesizare.
Reamintim că alegerile pentru funcția de președinte și referendumul constituțional pentru integrarea europeană a Republicii Moldova vor avea loc în aceeași zi – la 20 octombrie.
Printre cei care au anunțat deja oficial că vor candida la scrutinul prezidențial se numără:
- Maia Sandu (actualul președinte al R. Moldova);
- Tudor Ulianovschi (ex-ministru de Externe în Guvernul Filip);
- Andrei Năstase (fondatorul Platformei DA, ex-ministru de Interne);
- Vlad Filat (lider PLDM);
- Ion Chicu (lider PDCM, fost prim-ministru);
- Alexandr Stoianoglo (ex-procuror general);
- Irina Vlah (fostul bașcan al UTA Găgăuzia);
- Renato Usatîi, (liderul „Partidului Nostru”);
- Natalia Morari (jurnalistă);
- Vasile Tarlev (fost prim-ministru al Republicii Moldova);
- Victoria Furtună (fost procuror);
- Valeriu Pleșca (fost ministru al Apărării);
- Alexandru Arseni (lector la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova şi deputat în primul Parlament al R. Moldova”.
- Vasile Bolea (deputat, Blocul „Victorie”);
- Octavian Țîcu (deputat din partea Blocului Împreună).
Adăuga comentariu