X 
Cutremure stiri: 508

Curtea Constituțională a hotărît: Data alegerilor prezidențiale rămîne 20 octombrie

16 sep. 14:41   Societate
5529 0

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat, astăzi, că CC a calificat drept inadmisibilă sesizarea depusă de Vladimir Voronin cu privire la termenul de organizare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Astfel, data scrutinului rămîne cea stabilită de Parlament - 20 octombrie.

„CC s-a pronunțat printr-o decizie de inadminsibilitate, cu privire la sesizarea formulată de doi deputați. Pretențiiile deputaților au vizat texte din articolul 135, al. 2 din Codul electoral, ale cărui dispoziții stabilesc faptul că alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova se organizează cu cel mult 30 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui în funcție, în să nu mai tîrziu de termenul stabilit la art.90 al.4 din Constituție. De asemenea, deputații au mai contestat hotărîrea Parlamentului, care stabilește că data de 20 octombrie 2024 este data alegerilor prezidențiale.

În sesizarea lor, cei doi deputați au afirmat în principal că dispozițiile normative contestate contravin art 90 al.4 din Constituție, potrivit căruia, alegerile pentru un nou președinte trebuiesc organizate în termen de două luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte.

Prin reglementările codului electoral, parlamentul și-ar fi depășit competențele constituționale, instituind o perioadă mai mare, de pînă la 5 luni, pentru organizarea alegerilor”, a punctat Domnica Manole.

În analiza sa, CC a reținut, că, cadrul temporal, stabilit la art.90, al.4 din Constituție vizează alegerile prezidențiale organizate ăn cazul ăn care a intervenit vacanța acestei funcții. Curtea a notat că funcția de președinte al RM devine vacantă și n u mai este ocupată doar în caz de :


1. deces,
2. imposibilitate definitivă de a-și exercita atribuțiile,
3. demisie,
4: demitere

și presupune o încetare a unui mandat în exercițiu.

Dacă funcția de președinte devine vacantă, interimatul acesteia este asigurat de președintele Parlamentului sau de prim-ministru, iar autoritățile competente au obligația ca în termen de 2 luni de la data de la care a survenit vacanța, să organizeze alegeri pentru un nou președinte.

Textul „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatuluii președintelui” dion art 135. al 2 din Codul electoral vizează alegerile prezidențiale organizate în cazul expirării mandatului de 4 ani.

Art. 80 din Constituție stabilește durata mandatului de președinte al RM, precizînd cînd începe și cînd sfîrștește. Mandatul de președinte durează 4 ani, iar curegerea termenului începe la data depunerii jurămîntului și încetează la depunerea jurămîntului de către președintele nou ales. Curtea a subiliniat că intervalul de timp dintre cele două jurăminte nu piate fi mai mic de 4 ani. Jurămîntul depus de noul președinte este puntcul de delimitare între două mandate: mandatul care a expirat încetează, iar mandatul președintelui nou ales începe”, a precizat președinta CC.

4
1
0
4
31

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав