Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Zurab Todua: „Tensiunile în Moldova vor crește”

9 iun. 06:00   Politică
5240 0

Tensiunile vor crește în Moldova din cauza viitoarelor alegeri prezidențiale din 20 octombrie.

Neofocial, campania electorală a început deja, autoritățile se pregătesc activ pentru referendum, își promovează candidatul la funcția de șef al statului, iar opoziția încă lucrează la problema desemnării unui singur candidat și clar că au întîrziat pentru a face asta.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, expertul în problemele spațiului post-sovietic Zurab Todua în emisiunea „Tema” cu Lyudmila Belchenkova, relatează Noi.md.

El a menționat că în luna mai au avut loc multe evenimente în țară, au avut loc vizite importante, exerciții militare, diverse declarații și scandaluri legate de corupție și multe, multe altele, ceea ce indică faptul că în sfîrșit toate forțele politice „s-au trezit”.

Zurab Todua crede că pregătirile pentru campania electorală ar fi putut începe la începutul primăverii, în martie sau aprilie. Dar reiese că începutul neoficial a campaniei electorale a avut loc, relativ vorbind, la 1 iunie.


„Tensiunea este în creștere și, pe măsură ce ne apropiem de alegeri, cred că vor fi multe alte evenimente foarte interesante”, a spus politologul.

În opinia sa, dacă opoziția este serioasă în privința viitoarelor alegeri prezidențiale, atunci ar fi trebuit să se discute subiectul unui singur candidat la funcția de șef al statului la începutul anului, sau cel puțin în martie-aprilie, deci că pînă în luna mai ar fi fost desemnat un candidat sau candidați gata pregătiți cu strategie și tactici pentru primul și pentru al doilea tur, dacă va avea loc.

„Și acum vedem că luna iunie începe, iar ei doar discută despre un singur candidat și, în general, despre strategii și tactici în alegeri”, a menționat Zurab Todua.

El consideră că unii membri ai opoziției și-ar dori să fie acel candidat unic la președinție, crezînd că sînt cei mai potriviți și demni candidați. Dar dacă ei ar fi abordat alegerile cu toată responsabilitatea, și-ar fi dat seama de importanța lor pentru viitorul țării, ținînd cont în ansamblu de situația internațională dificilă. Și atunci opoziția ar arăta mai multă responsabilitate și ar putea lăsa deoparte ambițiile personale.

„Mă refer la o gamă întreagă de lideri politici Trebuie să abordăm cu adevărat această problemă, trebuie să alegem un astfel de candidat. Dacă vorbim despre un singur candidat în primul tur, sau să fie o înțelegere clară despre susținerea celui care va ieși în turul al doilea. Ei bine, pentru primul tur, să se ajungă din nou la un acord asupra regulilor jocului, ca să nu lupte între ei, să nu creeze condiții confortabile pentru partidul de la putere”, a accentuat politologul.

El a atras atenția că, spre deosebire de opoziție, partidul de la putere face de fapt o campanie electorală, folosind resursele pe care le are, s-ar putea spune, chiar de la începutul anului. Tema integrării europene se dezvoltă activ. Sub acest slogan sînt organizate multe evenimente. Se organizează marșurile tineretului în sprijinul integrării europene și a alte evenimente. Au început vizite importante ale unor oficiali străini de rang înalt.

”Adica autoritatile lucreaza activ, iar opozitia încă alege calea spre alegeri, discutînd problema unui singur candidat. E deja iunie. Apoi iulie, iar în august, intr-un fel sau altul, viata politica de obicei se calmează. Indiferent de modul în care vor încerca să intensifice, activitatea politică în august va fi tot mai scăzută decît în ​​iulie sau septembrie. Este clar. În orice caz, nu este suficient timp pentru a promova un singur candidat și trebuie să ne hotărîm asupra lui în viitorul apropiat”, a spus Zurab Todua.

El crede că există încă o șansă pentru acest lucru, dar chiar dacă opoziția nu reușește să ajungă la acord asupra unui singur candidat la președinție, atunci cel puțin reprezentanții opoziției pot conveni asupra modului de acționare în primul tur, astfel încît ca să nu pună piedici unul altuia, să nu se arunce cu noroi unii în alții, ci să se poarte corect, să contureze niște căi pentru campania electorală și chiar să se ajute reciproc.

„Și apoi, oricine va ajunge în turul doi, dacă se va întîmpla asta, acolo va fi cu adevărat necesar să unim toate eforturile și să sprijinim acest candidat unic obiectiv din opoziție”, a spus politologul.

80
1
1
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?