Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

Ion Chicu: ”Subiectul candidatului comun este unul închis”

17 iun. 21:00   Politică
5365 0

Subiectul înaintării unui candidat comun la alegerile prezidențiale din toamnă este unul închis.

Potrivit fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Ion Chicu, deși ideea identificării unui candidat comun a fost înaintată de formațiunea care o reprezintă încă în toamna lui 2023, totuși după majoritatea partidelor politice au venit cu anunțul privind înaintarea candidaților săi pentru postul de președinte al țării.

”Noi am lansat încă în septembrie 2023, încă înainte de alegerile locale, ideea că ar fi bine să identificăm un candidat comun. Un candidat comun ar însemnă că este un candidat care este susținut dacă nu de toate 82 de partide, dar cel puțin de cele care după alegerile locale arată că sînt primii 10, sau reprezentați la nivel local. Nici nu am reușit să venim cu această declarație, să treacă alegerile locale, că din primii 10 cei mai importanți au început deja a înainta candidați. A fost propunerea domnului Usatîi, fost primar de Bălți. După au fost alții, deci din start ideea candidatului comun a rămas pe planul doi. Au trecut alegerile locale și iarăși a apărut ideea de a căuta un candidat comun doar că de această dată unul neutru, neafiliat politic. Cu tot respectul și am discut și la acea reuniune, nu are șanse nici un candidat neutru, care acum cu 4 luni înainte de alegeri, să fie promovat și să cîștige aceste alegeri. Este riscul major că îl scoate pe o săptămînă înainte de alegeri. Ce se întîmplă atunci cu partidele de opoziție care au mizat pe un candidat și cînd colo au rămas fără nimic. Din păcate sînt doar speculații la capitolul dat”, a spus Chicu.

Totodată, fostul premier a menționat că deși înaintarea unui candidat comun este un subiect foarte important, totuși pe ordinea de zi sînt și alte subiecte la fel de importante care au fost puse în discuție în cadrul unei întruniri.

”Pentru noi înaintarea candidatului unic era foarte important, noi ca partid încă din februarie avem decizia de a participa cu un candidat dar am fost să discutăm și cu oamenii din opoziție și pe alte subiecte. Ce vom face dacă ei totuși implementează votul prin corespondență în SUA și Canada. Aici la noi o să se închidă secțiile de vot la ora 21:00, la ei încă 10 ore vor fi deschise. Ce facem noi dacă ne trezim dimineața că de acolo vin 300 000 voturi în plic pentru Maia Sandu? Așa ceva totuși e posibil, de ce totuși credeți că au inclus anume aceste două țări? În primul rînd pentru că e foarte complicat de verificat, lucrurile acestea noi trebuie să le discutăm. Noi trebuie să discutăm la capitolul acreditării observatorilor la secțiile de vot pentru că nu pot partidele separat să acopere toate zonele și toate secțiile de votare. Opoziția poate să mai discute acțiuni separate, dar subiectul candidatului unic este subiect închis pentru că nu văd nici o șansă pentru a avea un rezultat cît de cît plauzibil”, a mai spus Chicu.


32
3
1
3
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?