Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Zaharova a adresat o întrebare neașteptată despre situația lingvistică din Republica Moldova

11 apr. 2023,, 16:00   Politică
5321 0

Purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, comentînd la Canal 1 situația privind adoptarea legii de redenumire a limbii moldovenești în limba română în Republica Moldova, s-a întrebat de ce "în genere nu în chineză".

"Vine un guvern moldovean condus de președintele (Maia) Sandu, absolut pro-occidental, cu pașaport românesc. Gîndiți-vă la asta - un președinte moldovean cu pașaport românesc, pe care îl ascundea înainte de alegeri. Și doar într-un an și jumătate de la venire la putere adoptă o lege prin care redenumește limba moldovenească în limba română. Înainte era moldovenească, acum e română. Și de ce să nu-i spui în genere chineza? Trebuia să o numească "chineză", puteau să scrie în rapoarte că ei vorbesc cea mai populară limbă, avînd în vedere că sînt un miliard și jumătate de chinezi. Aceasta este o sesiune de păcălire a populației moldovenești", a declarat Zaharova în cadrul unei emisiuni la emisiunea Anti-Fake de la Canal 1, scrie ria.ru.

După cum am relatat anterior, legea adoptată de parlamentul moldovean privind înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" a fost atacată la Curtea Constituțională.

La 28 martie, deputații Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au depus o contestație la Curtea Constituțională cu privire la constituționalitatea acestei modificări a articolului privind limba, scrie Noi.md.

Contestația se referă la decizia Parlamentului Republicii Moldova de a înlocui sintagma "limba moldovenească" cu "limba romînă" în toată legislația țării, inclusiv în Legea fundamentală a statului.

Deputatul socialist Vlad Batrîncea consideră că modificarea făcută de Parlament este o încălcare gravă, deoarece decizia de a schimba denumirea limbii ar trebui să aparțină exclusiv poporului Republicii Moldova.

"Considerăm că în Constituția Republicii Moldova este stipulat clar cum poate fi modificată Legea Fundamentală. Această procedură ar trebui să fie efectuată cu 1/3 din voturile deputaților și confirmată cu 2/3 din voturile deputaților. Iar în ceea ce privește denumirea limbii, modificările la Constituție, cetățenii Republicii Moldova ar trebui să fie întrebați în cadrul unui referendum. Decizia cu privire la denumirea limbii, redenumirea limbii de stat aparține întregului popor", a declarat Vlad Batrîncea pentru Noi.md.

Potrivit deputatului, dacă Curtea Constituțională nu va opri "această practică voluntaristă de modificare tehnică a Constituției, autoritățile pot schimba un șir de prevederi, inclusiv cele privind neutralitatea", ceea ce, în opinia lui Batrîncea, poate duce la consecințe neplăcute în viitor.

De notat că legea privind înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" cu sintagma "limba română" în toate legile și alte acte normative, adoptată de Parlamentul Republicii Moldova, a provocat un val de critici în societate. Unii juriști au calificat modificarea ca fiind neconstituțională, deoarece contravine Constituției actuale a Republicii Moldova (articolul 13).

În același timp, vă reamintim că informații mai detaliate despre limba moldovenească și de ce nu sîntem români puteți găsi pe site-ul moldovenii.md, rubrica "Sîntem moldoveni".

45
3
0
2
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?