Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Voronin: Trebuie să revenim la alegerea președintelui țării în Parlament

7 dec. 2019,, 10:00   Politică
5146 9

Hotărîrea Curții Constituționale din anul 2016 privind alegerea directă a șefului statului de către popor este una ilegală și magistrații nu aveau niciun drept să interpreteze legea supremă în așa mod.

De aceea, actualmente, trebuie să fie corectată această greșeală și trebuie să se revină în albia legii - șeful statului trebuie să fie ale de către deputații în Parlament, așa cum prevede Constituția Republicii Moldova. Declarația aparține președintelui Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin, transmite noi.md cu referire la IPN.

„Noi sîntem republică parlamentară conform Constituției. (...) A fost încălcată Constituția. Legea supremă prevede că președintele este ales de Parlament. Constituția a fost încălcată de cinci membri ai Curții Constituționale, care nu aveau dreptul să modifice legea supremă”, a declarat Vladimir Voronin în platoul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul RTR Moldova.

Liderul comuniștilor evită să spună dacă va candida sau nu pentru un mandat de șef al statului la alegerile de anul viitor. Totodată, Vladimir Voronin a menționat că regula nu interzice ca un reprezentant al unui partid extraparlamentar să-și înainteze candidatura, chiar dacă formațiunea nu face parte din componența Parlamentului. Potrivit fostului președinte, este încă devreme ca PCRM să anunțe, dacă va înainta sau nu un candidat la fotoliul de președinte.

Potrivit lui Vladimir Voronin, PCRM nu se află actualmente în Parlament pentru că a rămas singura formațiune în forma ei clasică și care nu mituiește alegătorii pentru a ajunge în legislativ. De asemenea, Voronin spune că formațiunea are puțini primari în localitățile din țară din cauza lipsei de resurselor financiare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?