Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Vlad Filat cere revizuirea procesului de judecată în care a fost condamnat la închisoare

20 iun. 2023,, 14:50   Politică
2912 0

Fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat care a fost condamnat la 9 ani de închisoare, cere revizuirea procesului de judecată în care a fost vizat, notează Noi.md.

”Astăzi, 20 iunie 2023, am depus la Curtea Supremă de Justiție, cerere de revizuire a procesului de judecată, în care am fost condamnat ilegal.

Solicitarea vine după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru judecarea și condamnarea mea, în lipsa unui proces de judecată echitabil.

Pentru a restabili dreptatea, am solicitat Curții Supreme de Justiție repararea încălcărilor fundamentale comise de instanțele naționale la judecarea cauzei. De data aceasta, instanțele naționale urmează să țină cont de constatările Curții europene din hotărîrea de condamnare a statului și anume de faptul că nu am avut parte de un proces public în cadrul căruia să pot să mă apăr și să-mi demonstrez nevinovăția. Curtea, de asemenea a admis că au fost încălcate și alte drepturi din cadrul unui proces echitabil, precum refuzul de audia martori, numirea expertizelor, etc”, scrie Filat într-o postare pe pagina sa de facebook.

Potrivit fostului premier, rejudecarea unei cauze urmare a constatării încălcărilor de Curtea europeană este o modalitate prevăzută de legislația internațională, dar și de cea națională, pentru a repara erorile comise de instanțele naționale și pentru a aplica mecanismul “restitutio in integrum” potrivit căruia persoana este repusă în situația anterioară constatării violării.


”Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei monitorizează respectarea de către statele membre a angajamentelor lor internaționale care țin, inclusiv, de executarea hotărîrilor Curții Europene a Drepturilor Omului. În acest sens, o informație detaliată despre executarea de către Republica Moldova a hotărîrii Curții europene prin redeschiderea procesului meu va fi expediată Comitetului de Miniștri.

Odată cu redeschiderea procesului și judecarea cauzei mele într-un proces public, cu respectarea drepturilor și garanțiilor fundamentele, sînt ferm convins că o să-mi demonstrez nevinovăția, într-un proces corect, de care nu am putut beneficia, atît eu, dar și multe alte persoane în perioada “statului capturat”.

Toți avem dreptul la dreptate!”, a mai spus Filat.

Reamintim că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a emis pe 31 ianuarie o hotărîre în cauza fostului premier Vlad Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție - dreptul la un proces echitabil.

1
0
0
0
15

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?