Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Vlad Filat a comentat hotărîrea CtEDO

31 ian. 2023,, 16:38   Politică
3662 0

Fostul premier al țării, Vlad Filat, care a făcut 4 ani de închisoare, după ce a fost condamnat pentru trafic de influență luare de mită, în urma unui autodenunț al lui Ilan Șor, a făcut primele declarații după Curtea Europeană a Drepturilor Omului a publicat marți, 31 ianuarie, hotărîrea prin care a constatat că ex-prim-ministrului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

Vlad Filat a spus că a așteptat acest moment tip de șapte ani și patru lui, scrie tv8.md.

„Dacă ar fi existat un așa-numit proces judiciar public, nu reușeau să mă condamne. Nici măcar să facă un gest de condamnare, pentru că aici e problema și de martori, și de modul în care a fost asigurată apărarea, despre respingerea tuturor solicitărilor adresate judecătorilor”, a spus Filat într-o conferință de presă.

„Cui nu îi este clar de ce s-a ajuns la data de 15 octombrie? Cui nu îi este clar că am fost asasinat politic și condamnat juridic în cadrul unei înțelegeri ticăloase? Ce s-a întîmplat atunci a fost un complot efectiv cu încălcarea inclusiv a legislației”, a adăugat fostul premier al Republicii Moldova.

Filat a mai precizat că mai există persoane cu cu dosare intentate la acea perioadă de timp, dar care sînt plimbați prin judecăți, iar „lucrul acesta nu este doar regretabil, dar reprobabil”.


Victor Munteanu, unul dintre avocații lui Vlad Filat, a precizat că constatarea CtEDO deschide calea privind procedura de revizuire a procesului de judecată.

„Urmează să analizăm căile, modalitățile, urmează să decidem asupra acestui remediu”, a spus avocatul.

Totodată, Vlad Filat a criticat în termeni duri inclusiv actualele reforme din domeniul justiției, dar și faptul că magistrații care au luat anterior decizii controversate sau procurorii care au instrumentat dosare la comandă pe vremea statului capturat încă sînt în funcții.

„Eu cînd aud că mai există o inițiativă care vizează justiția, începe să mi se facă frică. Nu au nicio logică nici cu spiritul, nici cu scopul, nici cu forma unei legi. Dacă nu se vor opri și nu vor înțelege că așa ajunge, lucrurile se vor agrava și mai tare”, a menționat ex-premierul.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis, marți, 31 ianuarie, o hotărîre în cauza fostului premier Vlad Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție - dreptul la un proces echitabil.

Totodată, Curtea i-a acordat lui Filat suma de 7,500 euro drept prejudiciu moral.

3
0
0
0
11

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?