X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ultima oră! CEDO a emis o hotărîre în dosarul Filat

31 ian. 2023,, 12:01   Politică
6549 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis, marți, 31 ianuarie, o hotărîre în cauza fostului premier Vlad Filat intentată împotriva statului Republica Moldova, prin care a constatat violarea Articolului 6 din Convenție - dreptul la un proces echitabil.

Totodată, Curtea a dispus acrodarea sumei de 7,500 euro drept prejudiciu moral pentru Vlad Filat, transmite tv8.md.

Decizia Curții se referă la procedurile penale în care Vlad Filat a fost judecat și condamnat în 2016.

Fostul premier s-a adresat la CEDO pe faptul că fost judecat într-un proces de judecată cu ușile închise, care a dus la încălcarea mai multor drepturi și libertăți fundamentale, invocînd art. 6 al Convenției - dreptul la un proces echitabil.

Potrivit casei de avocatură care-l reprezintă, Vlad Filat a invocat în cerere că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenție, art. 6, art. 8, art.18, etc.


Vlad Filat a mai reclamat încălcarea art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art. 13 al Convenției. Deşi a fost ales membru al Parlamentului pe baza unor alegeri democratice, ridicarea imunităţii şi revocarea mandatului de deputat s-a dispus cu încălcarea flagrantă a dreptului intern.

Fostul deputat a cerut constatarea încălcării art. 6 din Covenție care prevede dreptul la un proces echitabil. În cerere, Vlad Filat a invocat încălcarea principiului publicității ședințelor de judecată. „Am fost victima unui proces desfășurat în condiții obscure, de clandestinitate, fiindu-mi interzis dreptul de a comunica cu mass-media. Nu a fost prezentat niciun element din care să rezulte că judecata mea în condiții de publicitate ar afecta interesul justiției”, se menționează în cerere.

De asemenea, dreptul la un proces echitabil a fost încălcat și prin faptul că marea majoritate a cererilor de audiere a unor martori și de efectuare a unei expertize de specialitate au fost respinse fără vreo motivare concretă. Nu a fost respectat principiul egalității de arme cu acuzarea, etc. În același timp, Vlad Filat se plînge Curții Europene pe faptul că magistrații care l-au judecat nu au prezentat garanții de imparțialitate.

Vlad Filat a fost premierul Republicii Moldova între anii 2009 – 2013, iar ulterior deputat pe listele PLDM.

El a fost reținut în data de 15 octombrie 2015, fiind învinuit de corupere pasivă și trafic de influență.

Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, decizie menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Pe tot parcursul cauzei el nu și-a recunoscut vina și a declarat că dosarul său este unul politic.

2
2
1
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?