Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Vlad Filat: Cazul INTERPOL rămînea închis dacă nu interveneau francezii, FBI

23 iun. 12:20   Politică
2929 0

Fostul prim-ministru Vlad Filat crede că schema de corupție de la Interpol, biroul Moldova, nu s-ar fi descoperit, dacă nu interveneau autoritățile de drept din Franța și Biroul Federal de Investigații SUA (FBI).

„Această situație, ieșită din orice apreciere logică, a început în 2022, cînd PAS avea un an și jumătate de guvernare și a continuat pînă în prezent, pentru care fapt guvernarea PAS trebuie să poarte responsabilitatea, atît penal cît și politic”, a declarat liderul PLDM la Puterea a Patra de la N4, scrie unimedia.info

„Cazul Interpol rămînea închis dacă nu interveneau francezii, englezii și FBI. Procuratura RM nu a făcut altceva decît să asigure sprijinul procesual în cadrul acestei anchete. Atît ne mai rămînea să fim scoși din structura Interpol, deși cred că ăia sînt șocați de ce i-a dus capul pe aceștia din Republica Moldova.

Totodată, trebuie să menționăm că această situație, ieșită din orice apreciere logică, a început în 2022, cînd PAS avea un an și jumătate de guvernare și a continuat pînă în prezent, pentru care fapt guvernarea PAS trebuie să poarte responsabilitatea, atît penal cît și politic.

Ei spun că-s „oamenii din perioada lui Plahotniuc” - ei toți sînt din perioada lui Plahotniuc, activau prin Guvern și alte funcții.. Iată ce înseamnă incapacitatea de a-ți asuma responsabilitatea în fața celor care le-au dat mandatul”, a declarat Vlad Filat.


Pe 4 iunie, 2024, Veronica Dragalin a anunțat că Procuratura Anticorupție a efectuat 33 de percheziții în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, ce vizau o presupusă schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări ar primi mită pentru a interfera cu publicarea de către Interpol a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări, anunțați în căutare internațională.

Procuratura Anticorupție a venit cu noi detalii pe cauza penală denumită generic „INTERPOL”. Responsabilii au anunțat că, pe 9 și 10 iunie curent, au avut loc mai multe percheziții și rețineri, o persoană fiind plasată în arest preventiv, iar alta - cercetată în libertate.

Șeful Biroului Interpol de la Chişinău este unul din cei patru reținuți în ancheta ce investighează protecția persoanelor date în căutare internațională contra milioane de dolari. Viorel Țentiu a fost adus în fața instanței, pe 6 iunie 2024, iar procurorii au cerut 30 de zile de arest.

Cel puţin 20 de criminali notorii din întreaga lume, daţi în urmărire generală internaţională, au reuşit să-şi şteargă numele din lista Interpolului datorită unei scheme implementată cu ajutorul unor funcţionari de rang înalt de la Chişinău. Printre aceștia se numără un fost ministru, șefi de la MAI, șeful Interpol Moldova și un avocat.

Pe 6 iunie 2024, PA a anunțat că lista de suspecți în dosarul INTERPOL s-a extins la 5. Dintre aceștia, patru sînt cercetați în stare de libertate, iar șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Prim-ministrul Dorin Recean a comentat scandalul de corupție de la Interpol Moldova. „Odată ce am adunat atîta corupție în ultimii 30 de an, iată că în sfîrșit avem niște rezultate de identificare și de pedeapsă a acestor corupți”, a spus Recean.

8
2
0
4
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?