Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Filat: Începerea negocierilor cu UE și felicitările pentru "înghesuita" delegație a R. Moldova nu sînt un cec alb

27 iun. 11:29   Politică
3305 1

Decizia privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și felicitările primite la Luxemburg de "înghesuita" delegație a Republicii Moldova nu sînt un cec în alb, ci de fapt condiționalități ale unui tratat pe care îl vom semna și care ne va schimba modul de viață.

De această părere este fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, care spune că Uniunea Europeană nu a dat o dovadă de încredere față de Republica Moldova, ci o foaie de parcurs cu valoare juridică europeană, transmite Noi.md.

"În plan practic, după prezentarea cadrului de negociere va urma screening-ul bilateral, care poate dura 12-18 luni și care se va încheia cu o evaluare denumită raport de screening, ce va constitui baza propriu-zisă a negocierilor. Negocierile la modul direct vor demara în iarnă, atunci cînd Polonia va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene. Întreg procesul de negocieri este, de fapt, transpunerea legislației și valorilor europene în Republica Moldova. În același timp, pe perioada negocierilor cu UE, Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între noi și Europa", a spus Filat.

Potrivit lui, primele teme supuse screening-ului și care țin de valorile fundamentale sînt reforma justiției, securitatea, achizițiile publice și controlul financiar.

"În această fază, dar și în negocieri, reforma justiției și crearea unui autentic stat de drept este o necesitate absolută și vizează o transformare totală a sectorului de justiție prin crearea unor instituții de drept independente și reziliente la orice fel de influență sau ingerință. Important este ca justiția să iasă din zona de instrument politic al guvernării și să nu fie doar formă fără fond pentru a bifa în fața partenerilor un aparent succes. Ca cetățean și fost prim-ministru al Republicii Moldova văd oportunitatea pe care ne-a oferit-o Uniunea Europeană și contextul regional de securitate ca o redefinire a statului pentru următorii zeci de ani, un proces de reașezare și ieșire din teroarea istoriei, interne și externe, ce a marcat zeci de generații. Lungul drum spre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu începe acum, dar continuă", a conchis Filat.


Amintim, pe 25 iunie, la Luxemburg au început oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova.

3
2
0
2
23

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?