X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Va reuși Guvernul să achite pensiile și salariile la timp? Analiza lui Chicu

12 mar. 2022,, 12:45   Politică
7690 0

Într-o postare pe rețelele de socializare, fostul premier Ion Chicu a făcut o analiză a situației bugetare actuale în R.Moldova, referindu-se totodată la riscurile legate de plata salariilor și pensiilor.

Chicu a precizat că nu exclude "scenarii pesimiste în privința onorării la timp a obligațiunilor statului".

"Încasările de venituri bugetare în luna martie la vamă sînt deja mai mici ca în perioada respectivă a anului 2021, deși valoarea în vamă a benzinei și motorinei (de exemplu) a crescut cu circa 60%, iar accizele - cu 9%.

În afară de managementul prost al veniturilor bugetare, foarte multe semne de întrebare provoacă și modul cum se cheltuie banii. Nimeni nu știe cîți bani se iau din buget pentru acoperirea cheltuielilor pentru gazele naturale, nimeni nu știe din ce bani și cum se întrețin cei peste 130 mii de refugiați ucraineni, în condițiile cînd din ajutorul promis de Uniunea Europeană încă n-a venit niciun cent pe conturile trezoreriei noastre.

Nu în ultimul rînd, remarc aproape triplarea cheltuielilor pentru deservirea datoriei interne pentru împrumuturile noi angajate de Ministerul Finanțelor. La ultima licitație statul a împumutat pe un an la o dobînda de 13,48%. Cu așa evoluții și administrare, deja nu exclud scenarii pesimiste în privința onorării la timp a oblițațiunilor statului", explică Chicu.


Fostul premier s-a referit și la cantitatea de benzină și motorină importată de Republica Moldova, estimînd cîți bani vor veni suplimentar la buget în urma creșterii prețurilor și impozitelor la aceste produse.

"Pentru anul 2022 este prognozat un import de circa 170 mii de tone de benzină și de circa 640 mii de tone de motorină. În urma majorării accizelor și valorii în vamă a acestor produse, consumatorii vor achita suplimentar la buget sub formă de accize și TVA aferente acestor carburanți circa 1,72 - 1,75 mlrd.lei", se arată în răspuns.

Totodată, Ion Chicu a precizat că pe lîngă toate celelalte probleme, pandemia rămîne încă una actuală.

13
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?