Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Gaibu: Republica Moldova are în Ucraina, Belarus şi Rusia circa 15% din exporturi

12 mar. 2022,, 12:15   Economie
4802 0

„Republica Moldova are în cele trei ţări - Ucraina, Belarus şi Rusia - 15% din exporturi. Sîntem într-o situaţie mult mai bună faţă de anul 1998, cînd a fost o criză majoră şi doar către Rusia aveam 60% dintre exporturi.

O situaţie similiară a fost şi în 2006, cînd a fost provocată o criză vis-a-vis de exporturile faţă de Rusia”, a spus ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la postul Tvr Moldova.

Sergiu Gaibu a precizat că, inclusiv datorită Acordului de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, dependenţa Republicii Moldova faţă de exporturile în Rusia este mult mai mică.

„Acum, cel mai mare partener al exporturilor noastre este România, cu 25%. Belarus, cu 3% şi Ucraina, tot cu 3%, sînt nesemnificative. Rusia are aproape 9% din exporturile Republicii Moldova, dar o mare parte sînt re-exposrturi, deci impactul asupra Republicii Moldova este mic”, a declarat ministrul Economiei.

Acesta a adăugat că războiul rus-o ucrainean nu va avea impact semnificativ asupra situaţiei macro-economice a Republicii Moldova.


„Noi ştim lista de agenţi economici. Este destul de concentrată această listă de export, inclusiv din anumite motive politici pe care le-a dus Rusia asupra modului de filtrare şi condiţiilor pentru export”, a precizat Sergiu Gaibu.

Ministrul Finanţelor, Dumitru Bodeanschi, a spus în cadrul emisiunii că criza cauzată de războiul ruso-ucrainean s-a suprapus peste criza inflaţiei şi peste criza energetică, deja existente în Republica Moldova.

„S-au întrerupt o serie de canale cu parteneri din Est. Nu doar cu Rusia, nu doar cu Ucraina şi Belarus, ci şi cu alte ţări prin care se efectuau transporturi. Un alt factor care afectează Republica Moldova este dat de faptul că se vor diminua remitenţele”, a precizat Dumitru Bodeanschi.

Ministrul Finanţelor a menţionat că un alt factor care ar putea afecta Republica Moldova este frica, care ar putea avea impact asupra sistemului bancar precum şi criza refugiaţilor.

„Într-o ţară ca Republica Moldova, numărul refugiaţilor este cel mai mare, raportat la numărul populaţiei, şi este o sarcină dificlă nu doar din punct de vedere financiar, ci şi din punct de vedere organizaţional”, a spus ministrul Finanţelor.

Dumitru Bodeanschi a precizat că toate acestea creează presiuni asupra bugetului, o diminuare a veniturilor planificate şi creează o presiune suplimentară pe finanţarea deficitului.

„Noi acum lucrăm la rectificarea bugetului. Sperăm să avem luna viitoare această rectificare. Acum avem şi misiunea FMI care a reacţionat foarte rapid la situaţia în care este Republica Moldova. Ne aşteptăm nu doar la o rectificare bugetară, dar şi la o ajustare a Memorandumului cu FMI în direcţia majorării suportului financiar. Dar această abordare este şi din partea UE şi a Băncii Mondiale. Toţi partenerii au manifestat înţelegere maximă”, a precizat Dumitru Bodeanschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?