X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

UPDATE: Ambasadorului rus i-a fost exprimată o notă de protest. Detalii MAE

12 mar. 11:32   Politică
4759 0

11:28 // Ambasadorului Federației Ruse, Oleg Vașnețov, care a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe a Republicii Moldova, i-a fost exprimat protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova contrar solicitării MAE.

Anunțul a fost făcut de MAE prin intermediul unei note de presă.

”Astfel, Federația Rusă sfidează normele și principiile dreptului internațional și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe continuă să evalueze situația și vor informa adițional despre alte reacții ce se impun”, scrie în comunicatul pentru mass-media.

10:42 // Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, a ajuns la Ministerul Afacerilor Externe.

Diplomatului rus i-a fost comunicată poziția de dezaprobare a deciziei referitor la deschiderea secțiilor de votare a Federației Ruse în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.


„Dreptul la vot nu poate fi limitat în nicio țară. Acest fapt este scris în Constituție și în alte acte normative”, a spus Vasnețov.

Acțiunea are loc după anunțul că în această duminică vor fi deschise șase secții de votare pentru cei circa 220 de mii de cetățenii ruși care ar locui acolo. Chișinăul a interzis deschiderea altor secții de votare pentru alegerile prezidențiale din Rusia în afară de cea de la sediul ambasadei.

Trei dintre acestea vor fi la Tiraspol și cîte una - la Tighina, Rîbnița și Grigoriopol.

Asta deși, la începutul lunii februarie, ministrul de Externe, Mihai Popșoi, a declarat că singura secție de votare autorizată va fi la Ambasada Rusiei din Chișinău.

Anterior, pentru alegerile legislative în Duma de stat, desfășurate în iulie 2021, Federația Rusă a deschis 30 de secții de votare în Republica Moldova. Cele mai multe dintre acestea, 27, au fost în stînga Nistrului, acesta fiind și cel mai mare număr de secții de votare deschise de Rusia într-o țară străină.





16
4
1
0
29

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?