X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Un fost ministru de externe spune că numirea lui Popșoi este un șut în propria poartă

31 ian. 14:06   Politică
4113 2

„Numirea în fruntea diplomației Republicii Moldova într-un context geopolitic extrem de complicat a unei persoane care nu are experiență diplomatică sau guvernamentală este să-ți dai șuturi în propria poartă și este o cale sigură spre eșec”.

Declarația aparține fostului ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Puterea a patra”. Potrivit lui, un ministru de Externe ar trebui să vină din mediul diplomatic.

„Consider că numirea în fruntea diplomației Republicii Moldova, într-un context geopolitic extrem de complicat, a unei persoane care nu are experiență diplomatică sau guvernamentală este să-ți dai șuturi în propria poartă și este o cale sigură spre eșec. Sunt foarte multe personalități din sistemul diplomatic care activează sau au activat, care pot exercita cu brio funcția respectivă. Această mișcare o văd ca una politică, deci putem examina și din punct de vedere a subordonării politice a diplomației Republicii Moldova. Sper să nu fie așa”, a spus Ulianovschi.

Mai mult, diplomatul spune că există riscul ca noul Ministru de Externe să „încurce politețea cu mesajele diplomatice”.

„Este evident faptul că, dacă ne uităm și peste Prut, România, miniștrii de Externe au venit din sistemul diplomatic sau din sistemul guvernamental de la Nicolae Titulescu încoace. Și nu este fezabil pentru o persoană care are zero experiență pe diplomație pentru Republica Moldova să învețe din mers atunci cînd începi să exerciți o funcție atît de importantă, care presupune negocieri dure, calitatea de a citi printre rînduri semnale și mesaje, or consider că există riscul ca domnul Popșoi să încurce uneori politețea cu mesajele diplomatice”, a declarat Ulianovschi.


Amintim, luni, 29 ianuarie, Mihai Popșoi a depus jurămîntul de învestire în calitate de ministru al Afacerilor Externe, după demisia lui Nicu Popescu. Continuarea dialogului și a relațiilor de parteneriat strategic cu România, SUA, Bruxelles, Ucraina, sînt cîteva dintre prioritățile anunțate de noul ministru.

41
3
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?