Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Transnistria consideră inacceptabilă aplicarea de către Chișinău a legii „cu privire la separatism”

12 oct. 2023,, 09:47   Politică
3668 0

Transnistria consideră inacceptabilă aplicarea de către Chișinău a legii „cu privire la separatism”. Acest lucru se precizează într-un comunicat al „ministerului de externe” al regiunii transnistrene nerecunoscute.

Potrivit sursei, această chestiune a fost din nou discutată în cadrul unei reuniuni a grupului de lucru Chișinău-Tiraspol pentru drepturile omului, transmite infotag.


„Partea transnistreană a abordat din nou subiectul modificărilor aduse legislației penale a Republicii Moldova, incriminarea „separatismului”, a cărui adoptare a avut drept rezultat încălcări masive ale drepturilor transnistrenilor la libertatea de mișcare, siguranța personală și integritate. Tiraspolul a subliniat inadmisibilitatea perchezițiilor și interogatoriilor aprofundate nemotivate, precum și a activităților de racolare împotriva oficialităților transnistrene la trecerea frontierei Republicii Moldova. Interpretarea acestei legi moldovenești politizate necesită expertiză internațională și recomandări pentru o aplicare adecvată a legii, pentru a nu crea amenințări suplimentare pentru locuitorii din Transnistria”, notează reprezentanții regiunii transnistrene.

Ei au mai subliniat că „restricțiile și barierele administrative aplicate de Republica Moldova încalcă drepturile populației din regiunea transnistreană, reducînd calitatea vieții și încălcînd libertățile inerente garantate de normele internaționale”. Potrivit mesajului, este vorba, în special, despre restricțiile la importul de medicamente și echipamente medicale pe teritoriul Transnistriei.

„Din cauza măsurilor luate de oficialităţile de la Chișinău, s-a creat o penurie de medicamente, inclusiv cele necesare segmentelor social vulnerabile ale populației, iar costul preparatelor pe piața medicamentelor a crescut semnificativ”, notează instituţia de la Tiraspol.

Biroul pentru reintegrare a respins în repetate rînduri pretenţiile Tiraspolului, indicînd la rîndul său încălcări ale drepturilor omului în regiunea transnistreană. Potrivit Chișinăului, modificările la Codul penal adoptate în februarie, numite „legea separatismului”, nu-i afectează în niciun fel pe locuitorii din stînga Nistrului.

20
1
0
2
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?